Geniale Asensio vernedert met Spanje WK-finalist Kroatië

Spanje heeft dinsdagavond ongenadig hard uitgehaald tegen Kroatië. Vooral Marco Asensio had het naar zijn zin in Elche: de aanvaller was de absolute uitblinker aan Spaanse zijde en bij vijf van de zes doelpunten van zijn ploeg (!) direct betrokken. Nog nooit eerder verloor Kroatië met zulke ruime cijfers.

Spanje
Spanje
6 - 0
Kroatië
Kroatië

Spanje stond al bij rust met 3-0 voor, maar begon eigenlijk helemaal niet goed aan de thuiswedstrijd tegen de verliezend WK-finalist. Kroatië was in de openingsfase de betere ploeg en Ivan Rakitic, die zijn honderdste interland speelde, schoot in de vijfde minuut na geklungel in de Spaanse defensie net naast. Ook Ivan Santini en Ivan Perisic zorgden nog voor gevaar, voordat Spanje na ruim twintig minuten op voorsprong kwam. Saúl Niguez opende in zijn geboortestad de score, door een uitstekende voorzet van Dani Carvajal binnen te koppen.

Dankzij het geweldige linkerbeen van Asensio liep Spanje hierna uit. De aanvaller van Real Madrid schoot eerst met een ziedend afstandsschot de 2-0 binnen (zijn eerste interlandgoal voor Spanje) en maakte twee minuten later ook direct zijn tweede van de avond. Hoewel, dit doelpunt ging officieel de boeken in als een eigen goal van de Kroatische keeper Lovre Kalinic. De poeier van Asensio spatte op de lat uiteen en via de rug van de ongelukkige Kalinic viel de bal vervolgens alsnog binnen.

De dubbelslag van Marco Asensio in beeld.

Een comeback van Kroatië zat er geen moment in. De ploeg van Zlatko Dalic begon ongetwijfeld met goede bedoelingen aan de tweede helft, maar al in de vierde minuut na rust verscheen de volgende Spaanse treffer op het bord. Ditmaal was Asensio de aangever: zijn steekpass was precies in de loop van Rodrigo Moreno, die oog in oog met Kalinic geen fout maakte in de afronding. Uit een hoekschop van Asensio kopte Sergio Ramos niet veel later de 5-0 tegen de touwen.

Kroatië kwam in een grote Spaanse rondo terecht en kwam er simpelweg niet aan te pas. Ook tegenhouden lukte de bezoekers niet en Asensio schreef zijn derde assist op zijn naam, toen Isco op aangeven van de man van de avond raak schoot. Coach Luis Enrique genoot van zijn ploeg en kent een uitstekende start als bondscoach. Na twee wedstrijden in de Nations League (afgelopen zaterdag werd er al met 1-2 gewonnen van Engeland) staat Spanje op zes punten.

Voor Kroatië gaat deze afstraffing de geschiedenisboeken in als de grootste nederlaag die het land ooit leed. Het oude record stond op 5-1 (dit gebeurde driemaal), maar door een ontketende Asensio is daar dinsdagavond dus verandering in gekomen.