Gemiste kansen breken Ajax op tegen PEC Zwolle

Ajax heeft in de strijd om de landstitel verzuimd het gat met de concurrentie te vergroten. Ondanks een overvloed aan Amsterdamse kansen in de eerste helft gaf PEC Zwolle een vervolg aan de recente zeges op NAC Breda (1-2), Roda JC (3-1) en FC Utrecht (1-2) door de koploper op 1-1 te houden.

Net als in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd van afgelopen donderdag tegen FC Groningen grossierde Ajax in de eerste helft in het missen van kansen. Davy Klaassen had het vizier na zes minuten nog wel op scherp staan toen hij de bal na een vrije trap van Lasse Schöne bij de eerste paal langs PEC-sluitpost Diederik Boer knikte, maar vervolgens zag trainer Frank de Boer zijn ploeg opnieuw slordig omgaan met de vele mogelijkheden.

Met name Siem de Jong liet oog in oog met Boer tot twee keer toe na de trekker over te halen. Eerst schoot hij van dichtbij over toen hij vogelvrij mocht uithalen na een voorzet van Ricardo van Rhijn, kort daarna raakte de captain van Ajax de bal te zacht om Boer in moeilijkheden te brengen. De ten koste van Viktor Fischer in de basis begonnen Bojan Krkic kwam vlak voor rust niet verder van het zijnet, terwijl Joël Veltman met een kopbal van dichtbij op Boer stuitte.

En dus voltrok zich hetzelfde scenario als donderdag in De Arena. Destijds strafte Filip Kostic de Amsterdamse onzorgvuldigheid af, nu werkte Guyon Fernandez de bal in twee instanties langs Kenneth Vermeer. De Feyenoord-huurling profiteerde op die manier optimaal van de ruimte die hij kreeg bij een van de spaarzame tegenstoten van PEC Zwolle in de eerste helft.

Ajax-doelman Kenneth Vermeer kan net als zijn verdedigers niet voorkomen dat Guyon Fernandez tien minuten voor rust PEC Zwolle op gelijke hoogte zet.

Na rust moest Ajax daardoor alle zeilen bijzetten om niet tegen het tweede puntenverlies in één week tijd aan te lopen. Want waar FC Groningen in de slotfase uiteindelijk nog sneuvelde (2-1), pakte FC Utrecht vier dagen eerder wél een punt (1-1) door het gebrek aan efficiëntie bij de landskampioen. Het is precies waar De Boer afgelopen week op doelde door te stellen dat in de titelstrijd Ajax maar één echte tegenstander heeft: zichzelf.

De uitspraken die De Boer donderdag na de wedstrijd tegen Groningen deed, hadden bijna een profetische waarde, want in de tweede helft tegen PEC kreeg Ajax het moeilijker en moeilijker. Nadat Boer bij schoten van Schöne en De Jong opnieuw een sta-in-de-weg was gebleken, kropen de Amsterdammers twintig minuten tijd door het oog van de naald toen Fred Benson met een schot van afstand de paal raakte en Jesper Drost in de rebound tegen de lat schoot.

Het door De Boer gewenste 'buffertje' met de achtervolgers FC Twente, Vitesse en Feyenoord bleef dan ook uit. Want ook het inbrengen van Viktor Fischer, Lerin Duarte en Kolbeinn Sigthórsson - donderdag nog matchwinner tegen Groningen - miste deze keer zijn uitwerking. Ajax blijft weliswaar koploper, maar vergat te profiteren van de averij die Vitesse en FC Twente dit weekend opliepen. Beide teams hebben, net als Feyenoord, vijf punten minder. Twente heeft wel een duel tegoed, komende woensdag bij FC Groningen.