Gemengde gevoelens voor Boxing Day-koning Kane na comeback Spurs

In de eerste Premier League-wedstrijd na het WK heeft Tottenham Hotspur een nederlaag afgewend. In de Londense derby tegen Brentford maakten The Spurs een 2-0 achterstand goed en werden de punten gedeeld. Harry Kane maakte de 2-1 en is daardoor met tien doelpunten de topscorer aller tijden op Boxing Day, maar liet na om zijn ploeg de overwinning te bezorgen.

Brentford
Brentford
2 - 2
Tottenham Hotspur

Van de twee WK-finalisten was alleen Hugo Lloris al terug bij Tottenham, al zat de keeper wel op de bank tegen Brentford. Wereldkampioen Cristian Romero behoorde nog niet tot de selectie. Brentford stuntte dit seizoen al tegen Manchester United (4-0) en Manchester City (1-2), dus was Tottenham gewaarschuwd. Toch stond het na een kwartier al 1-0 voor de thuisploeg.

Een behendige pass van Bryan Mbeumo resulteerde in een doelpoging van Mathias Jensen, waar doelman Fraser Forster een antwoord op had. In de rebound was het raak via Vitaly Janelt, waardoor Tottenham voor de zesde opeenvolgende competitiewedstrijd op achterstand kwam. De voorsprong was niet onverdiend, want Brentford had in de eerste helft het betere van het spel. De beste kansen waren voor The Bees; de bezoekers beperkten zich voornamelijk tot afstandsschoten. Vlak voor de rust werd de 2-0 van Ivan Toney afgekeurd wegens buitenspel.

Kort na de pauze vroeg Tottenham om een strafschop na contact tussen Kane en Ben Mee. Scheidsrechter David Coote wuifde de verzoeken weg en dat was extra zuur voor Tottenham omdat Brentford enkele minuten later op 2-0 kwam. Met een mispeer gaf Eric Dier een corner weg, die leidde tot een indraaiende voorzet van Bryan Mbeumo. De bal werd doorgekopt door Christian Norgaard, waarna Toney op de juiste plek stond om ditmaal wel een geldig doelpunt te maken.

Het zag er slecht uit voor Tottenham, maar in een tijdbestek van zes minuten scoorde de ploeg van Antonio Conte ook tweemaal. Een diagonale kopbal van Kane op aangeven van Clément Lenglet zorgde voor de 2-1; een van richting veranderde voorzet van Dejan Kulusevski stelde Pierre-Emile Højbjerg in staat om er 2-2 van te maken. Kane, die Robbie Fowler passeerde met zijn tiende doelpunt op Boxing Day, had zijn record kunnen aanscherpen door nogmaals raak te koppen, maar trof zes minuten voor tijd de lat. Daardoor hielden beide ploegen een punt over aan het duel.