Gelijkspel 'geen ramp' en Van Gaal komt 'wankel over'

Het 2-2 gelijkspel van het Nederlands elftal, afgelopen vrijdag in en tegen Estland, is geen ramp. Dat schrijft Johan Cruijff in zijn wekelijkse column voor De Telegraaf.

Gelijkspel 'geen ramp' en Van Gaal komt 'wankel over'

Cruijff meldt dat het geen kwaad kan dat Oranje in het WK-kwalificatieduel met Estland met de neus op de feiten is gedrukt. Bij winst had de ploeg van Louis van Gaal zich verzekerd van deelname aan het WK in Brazilië. Maar: 'Stel dat de ploeg zich ongeslagen én als eerste land had geplaatst. Er was dan toch een vertekend beeld over de kracht van het team ontstaan. Tegen Estland is duidelijk geworden dat er nog veel werk te doen is', vindt hij.

Cruijff twijfelt er niet aan dat Oranje zich alsnog zal kwalificeren voor het eindtoernooi, maar geeft wel een waarschuwing af. 'Wil het Nederlands elftal straks een rol van betekenis gaan spelen, dan moet het flink aan de bak. Tegen Estland was het tempo het grote probleem. Een van de weinigen die het goed ziet is Robin van Persie', looft Cruijff de Oranje-captain. 'Hij is altijd op zoek naar de derde man, om zo de balsnelheid op te voeren.'

Ook Willem van Hanegem wijdt zijn column in het Algemeen Dagblad aan Oranje en bondscoach Louis van Gaal in het bijzonder. 'Hij lijkt een beetje de weg kwijt', meent Van Hanegem. 'Ik heb niets persoonlijks tegen Louis en ook tegen zijn voetbalvisie kan ik weinig inbrengen. Maar ik vind hem inmiddels wel wat wankel overkomen. Zo vind ik het vreselijk irritant hoe hij zich laat meeslepen in de nare interviewtjes van van Hans Kraay jr.'

Maar ook op voetbaltechnisch gebied is Van Gaal volgens Van Hanegem 'kwetsbaar' geworden. 'Hij heeft uitgebreid gezegd dat hij een type als Wesley Sneijder niet meer nodig heeft. Maar waarom roep je hem dan op als vervanger van Wijnaldum? Later viel Van der Vaart ook nog weg. Ik zou dan Maher selecteren, zou ik logischer vinden in de gedachten van Van Gaal (Maher werd toen alsnog opgeroepen, red.). Hij vond Sneijder toch niet fit genoeg?', vraagt Van Hanegem zich af.

Dinsdagavond speelt het Nederlands elftal in en tegen Andorra. Voor definitieve plaatsing voor het WK is Oranje, mits het zelf wint, afhankelijk van het resultaat van concurrent Roemenië, dat Turkije ontvangt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen