Gehavend Arsenal laat punten liggen tegen Sunderland

Arsenal had het gat met koploper Manchester United tot één punt kunnen verkleinen, maar verzuimde dit te realiseren. Tegen Sunderland kwam de ploeg van Arsène Wenger niet verder dan 0-0. Bolton Wanderers blijft meedraaien in de subtop door met 3-2 van Aston Villa te winnen. West Ham United ontsteeg de degradatiezone door met 3-0 van Stoke City te winnen.

Arsenal-Sunderland 0-0Zonder vaste waarden Cesc Fabregas, Robin van Persie en Alexandre Song moest Arsenal proberen in het kielzog van koploper Manchester United te blijven. The Mancunians hadden vier punten voorsprong op The Gunners, met één wedstrijd meer gespeeld. Bovendien spelen ze zondag de zware uitwedstrijd tegen Liverpool.

Met Andrei Arshavin en Nicklas Bendtner als niet misselijke vervangers moest dat gebeuren tegen Sunderland, dat een slechte periode achter de rug heeft en steeds dieper in de middenmoot wegzakt. Sunderland had blijkbaar een goede trainingsweek achter de rug, want het maakte het Arsenal behoorlijk lastig.

De thuisploeg miste duidelijk zijn vormgevers en had erg veel moeite in zijn spel te komen. Pas in de slotfase nam de druk toe en werd Arsenal pas echt gevaarlijk. Aanvaller Marouane Chamakh kwam het dichtst in de buurt, maar kopte op de lat. Het overige gevaar werd geneutraliseerd door de Belgische doelman Simon Mignolet, die een uitstekende wedstrijd namens Sunderland speelde.

Ook zijn collega onder de lat bij de Londenaren, Wojciech Szczesny, had zich goed hersteld van zijn zeperd in de League Cup-finale tegen Birmingham City (2-1 verlies na een blunder van de Pool in de laatste minuut) en toonde zich bekwaam op gevaarlijke schoten van Danny Welbeck en Asamoah Gyan. Aan de andere kant was Arshavin in de slotfase op weg de openingstreffer te maken, maar deze werd voorkomen door Titus Bramble, die hem eerst vasthield en vervolgens een forse duw gaf toen de Rus probeerde uit te halen.

Ondanks de vier minuten blessuretijd en, zeker in het laatste kwartier, immense druk op het Sunderland-doel vielen er geen doelpunten in het Emirates Stadium en moet Arsenal hopen dat Manchester United zondag niet verder uitloopt.

Bolton Wanderers-Aston Villa 3-2Bolton Wanderers blijft goed meedraaien in de subtop na een 3-2 zege op Aston Villa. De ploeg uit Birmingham komt steeds dichter in de buurt van de degradatiezone. In een levendig duel kroonde Ivan Klasnic zich vier minuten voor tijd tot matchwinner. Bolton toonde veerkracht, want het keek tijdens de wedstrijd twee keer tegen een achterstand aan.

Het was na een kwartier op achterstand gekomen door een goal van Darren Bent. De spits had toen al een kans gemist, oog in oog met keeper Jussi Jääskeläinen, en de paal geraakt. Vlak voor rust bracht Gary Cahill Bolton op gelijke hoogte met een kopbal. Twintig minuten na rust kwam Villa weer aan de leiding via Marc Albrighton. Kort daarop kreeg Villa een uitgelezen kans op 3-1 te komen, maar Ashley Young zag zijn strafschop gekeerd door Jääskeläinen. Een schot van Cahill en een nog harder schot van Klasnic bezorgden Bolton uiteindelijk de zege.

Newcastle United-Everton 1-2Newcastle United nam na 23 minuten het initiatief, toen Leon Best een rebound binnenschoot die Tim Howard moest toestaan na een schot van Kevin Nolan. Nog voor rust herstelde The Toffees, waar Johnny Heitinga in de 52ste minuut inviel, de schade. Leon Osman maakte de gelijkmaker na voorbereidend werk van Mikel Arteta. Phil Jagielka besliste de wedstrijd.

Fulham-Blackburn Rovers 3-2Scheidsrechter Mark Clattenburg kreeg vorige week de Engelse voetbalwereld over zich heen, toen hij een elleboogstoot van Wayne Rooney over het hoofd zag. Nu was hij het middelpunt van controverse doordat hij The Cottagers kort voor tijd een strafschop gaf, toen Aaron Hughes onderuit ging in het strafschopgebied. Bobby Zamora velde het vonnis over Blackburn.

Fulham was al twee keer eerder op voorsprong gekomen via Damien Duff. Op zijn treffers had Blackburn echter een antwoord via eerst Grant Hanley en later Junior Hoilett, via een knappe volley. Kort voor tijd besliste Zamora echter het treffen met een benutte doch omstreden penalty.

West Ham United-Stoke City 3-0West Ham United heeft zich door een 3-0 zege op Stoke City uit de degradatiezone gespeeld. Demba Ba profiteerde na twintig minuten van defensief geklungel bij de bezoekers. Oud-PSV'er Manuel da Costa tekende koppend voor de 2-0. Zeven minuten voor tijd liet Thomas Hitzlsperger de West Ham-supporters nog een keer juichen door van ver erg hard uit te halen. Foto: VI Images