Geen water, vechten in de rij: testwedstrijd in Qatar mondt uit in fiasco

Reacties

De voorbereiding op het WK in Qatar verloopt niet vlekkeloos. Vrijdag kwamen bijna 78.000 toeschouwers af op een wedstrijd die werd gespeeld in het stadion dat op 18 december de finale huisvest. Het grote aantal aanwezigen zorgde volgens Reuters voor serieuze problemen.

Geen water, vechten in de rij: testwedstrijd in Qatar mondt uit in fiasco
© Imago

Het ging om een wedstrijd tussen de kampioenen van Saoedi-Arabië (Al-Hilal) en Egypte (Zamalek). Na strafschoppen won Al-Hilal de zogeheten Lusail Super Cup. Het was voor de Qatarese autoriteiten met name een testwedstrijd voor de WK-organisatie. Nooit eerder kwam zo'n grote groep personen op hetzelfde moment bijeen in Qatar.

Al vanaf de pauze was er geen water meer beschikbaar voor de toeschouwers in het Lusail Stadion. Ook buiten het stadion was er geen water voorhanden, wat gezien de temperatuur van 34 graden tot gevaarlijke situaties kan leiden. De luchtvochtigheid zorgde bovendien voor een aanzienlijk hogere gevoelstemperatuur.

Hoewel de afstand tot het dichtstbijzijnde metrostation slechts vierhonderd meter was, ontstond na de wedstrijd een rij van 2,5 kilometer waar weinig beweging in zat. Lokale organisatoren zeiden gedrang te willen voorkomen. Maar nadat een van de wachtenden een beveiliger een elleboogstoot in de nek gaf, ontsnapten die persoon en meerdere andere personen uit de rij.

Tekst loopt door onder de tweet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een journalist van Reuters ving op wat aanwezigen riepen in de rij. 'Laat ons erdoorheen, we hebben kinderen!', zei een 'man met een zwetende kleuter in zijn armen'. Een vrouw riep achteraan de rij: 'Wij hebben water nodig! Is er water?' Een Egyptische supporter genaamd Eslam, die sinds 2004 in Doha woont, sprak tegenover de journalist van een 'chaos'. 'Op deze manier wil ik niet naar het WK gaan.'

Een ander probleem was dat de temperatuur in het stadion niet ver werd teruggebracht door de aanwezige airconditioning. In november en december, wanneer het WK wordt gespeeld, zijn de temperaturen lager. Dat is een voordeel voor Qatar, maar de testwedstrijd toonde aan dat er nog veel logistieke problemen opgelost moeten worden.

VI telt af naar Qatar. Wekelijks kijkt een prominent vooruit naar het WK. In de eerste editie vertelt oud-international Rinus Israël hoe hij met Oranje zou spelen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.