Geen strafschop, wel een tegengoal: woedend PEC onderuit bij Fortuna

Fortuna Sittard heeft zaterdag gewonnen van PEC Zwolle (3-1) en overnacht daardoor op de achtste plaats in de Eredivisie. Bij PEC betreuren ze vooral een dramatische minuut in de tweede helft, waarin zij geen strafschop kreeg en Fortuna meteen na deze discutabele beslissing een gaatje in de score sloeg.

Fortuna Sittard
3 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Fortuna was in de eerste helft verdiend op voorsprong gekomen, via een rake kopbal van man in vorm Kaj Sierhuis (zijn zesde goal uit de laatste vier duels), en had nog kansen op meer doelpunten onbenut gelaten. Daardoor bleef PEC in leven en hopen op de gelijkmaker. Daar leek het na een klein kwartier in de tweede helft een uitgelezen kans voor te gaan krijgen.

Eliano Reijnders probeerde de bal voor te geven, maar schoot de bal tegen de uitgestoken hand van Mitchell Dijks aan. Scheidsrechter Marc Nagtegaal liet echter doorspelen, tot het moment dat Fortuna een hoekschop kreeg. Op dat moment had de VAR de tijd om de beelden terug te kijken. PEC rekende op een strafschop, maar kreeg die niet.

Fortuna mocht dus een corner nemen en daaruit viel direct de 2-0. Justin Lonwijk kwam goed voor zijn man en tikte binnen. Het maakte alles en iedereen bij PEC alleen nog maar bozer over de niet gegeven strafschop. Spits Lennart Thy ging op de bon, evenals keeperstrainer Diederik Boer, die zich langs de kant niet meer kon beheersen.

Poll (gesloten) Had PEC Zwolle een strafschop moeten krijgen?
  • 87% Ja (2.246 stemmen)
  • 13% Nee (344 stemmen)

PEC vond na de flinke tegenvaller geen manier om het nog spannend te maken in Sittard. In blessuretijd scoorde het nog wel, op fraaie wijze bovendien, maar de goal van Thy was toen al niet meer de aansluitingstreffer. Net voor het kunststukje van Thy had Fortuna-invaller Alessio Da Cruz immers voor de 3-0 gezorgd. Hij scoorde met een hard schot in de korte hoek.

Zo werd het een mooie avond voor Fortuna en een vervelende avond voor PEC. De ploeg van Johnny Jansen heeft nu al zes wedstrijden op rij niet meer gewonnen en moet naar beneden blijven kijken. Fortuna kijkt juist omhoog: deelname aan de play-offs om Europees voetbal komt met de week wat meer in zicht voor Danny Buijs en zijn mannen, die uit de laatste vier duels tien punten hebben gehaald.