Geen geluk, geen De Bruyne en toch groepswinst voor Man City

Manchester City heeft zich met nog één speelronde te gaan verzekerd van groepswinst in de Champions League. De Engelsen hadden daarvoor dinsdagavond in Porto aan een gelijkspel genoeg. In Groep C won Olympique Marseille voor het eerst.

FC Porto
FC Porto
0 - 0
Manchester City

De belangen voor Manchester City waren in Porto niet zo groot. Alleen met het oog op groepswinst was het belangrijk sterk voor de dag te komen in Estadio do Dragão, overwintering in de Champions League was namelijk al een feit. Logisch dus dat Pep Guardiola verschillende sterspelers rust gaf. Met onder anderen Kevin De Bruyne en Aymeric Laporte op de bank was het toch City dat vaak gevaarlijk werd in de eerste helft.

De grootste kansen waren voor Ferran Torres, de buitenspeler die opnieuw als spits speelde. Bij de eerste grote mogelijkheid stuitte de Spanjaard op doelman Agustin Marchesin en bij een volgende kans kon hij net niet bij de bal na een voorzet van Bernardo Silva. Ondanks het feit dat de Engelsen de controle over de wedstrijd hadden, zat echt de krachten sparen er niet in. De Portugezen speelden hard en het was een klein wonder dat de rust gehaald werd zonder gele kaart. Dit keer bleef het aan de zijlijn overigens wel rustig tussen Sérgio Conceção en Pep Guardiola, de trainers die flink botsten bij de ontmoeting in Manchester.

City kreeg ook in de tweede helft de beste kansen. Het was een klein wonder dat de bal er niet in ging bij een opeenstapeling van kansen in een paar seconden. Raheem Sterling raakte de bal van erg dichtbij verkeerd, Rúben Dias kon op de doellijn ook niet scoren en in de rebound miste Torres. Via Gabriel Jesus leek City in de tachtigste minuut alsnog loon naar werken te krijgen, maar de treffer van de invaller werd na inmenging van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Zo hield Porto met het nodige geluk stand.

Olympique Marseille
2 - 1
Olympiakos Piraeus

Marseille heeft voor het eerst dit seizoen gewonnen in de Champions League. Daar was wel de nodige veerkracht voor nodig, want het elftal van André Villas-Boas begon opnieuw beroerd. Olympiakos maakte net Marseille behoorlijk lastig en kwam in de 33ste minuut op voorsprong. Dat gebeurde via Mady Camara, die op aangeven van voormalig Willem II'er Marious Vrousai raak schoot in de korte hoek: 0-1.

Bij het vijfde groepsduel liet Marseille na die tegenvaller in de eerste helft eindelijk wat van de klasse zien die het onder Villas-Boas heeft getoond in de Ligue 1. Het offensief van de thuisploeg leidde in de 55ste minuut tot een strafschop na een overtreding op Florian Thauvin. De penalty werd feilloos benut door Dimitri Payet, die de bal hoog in de rechterhoek plaatste. In de 75ste minuut mocht de routinier met geweldige traptechniek opnieuw aanleggen vanaf elf meter, dit keer na hands. Wederom plaatste Payet de bal hoog in de rechterhoek: 2-1.

De zege geeft Marseille nog hoop dat plaatsing voor de knock-outfase van de Europa League kan worden afgedwongen. Er is dan op de laatste speeldag wel een goed resultaat nodig op bezoek bij koploper Manchester City.