Geen Geertruida, Ihattaren en Rensch: dit zijn de EK-afvallers bij Jong Oranje

Reacties

Bondscoach Erwin van de Looi van Jong Oranje maakte vorige week een voorselectie van 36 spelers bekend voor het aankomende EK en moest daardoor voor zijn definitieve selectie nog dertien talenten teleurstellen. Wie kregen er op het laatste moment slecht nieuws? Alle afvallers op een rijtje.

Geen Geertruida, Ihattaren en Rensch: dit zijn de EK-afvallers bij Jong Oranje
© Pro Shots

Thijmen Nijhuis (FC Utrecht)
Thijmen Nijhuis (22) was een van de vijf keepers die in de voorselectie zat. Hij speelde dit seizoen drie wedstrijden in het eerste elftal van FC Utrecht en keept voornamelijk bij Jong FC Utrecht, in de Keuken Kampioen Divisie. Nijhuis debuteerde nog niet in Jong Oranje, maar zat tijdens de EK-kwalificatiereeks wel regelmatig bij de selectie.

Jan Hoekstra (Roda JC Kerkrade)
Net als Nijhuis speelt ook Jan Hoekstra (22) in de Keuken Kampioen Divisie. Hij is de eerste keus onder de lat bij Roda JC Kerkrade en maakte twee jaar geleden in de oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Egypte zijn debuut voor Jong Oranje. Voor Hoekstra, momenteel verhuurd door FC Groningen, is het bij dit ene optreden gebleven.

Devyne Rensch (Ajax)
Devyne Rensch (18) beleeft dit seizoen zijn doorbraak bij Ajax en is als rechtsback Sean Klaiber voorbijgestreefd in de pikorde. De multifunctionele verdediger was daarmee ook opgevallen bij Van de Looi, die Rensch voor het eerst opnam in zijn voorselectie. Voor een plek in de definitieve EK-selectie bleek het nog te vroeg, maar Rensch wordt in de gaten gehouden.

© Pro Shots

Sherel Floranus (SC Heerenveen)
In de voorlaatste EK-kwalificatiewedstrijd was Sherel Floranus (22) nog goed voor twee assists in de 5-0 zege op Wit-Rusland, maar Van de Looi denkt de back van SC Heerenveen niet nodig te hebben op het EK. Floranus speelde tot dusver zeven interlands voor Jong Oranje, waarvan zes in de kwalificatiecyclus. Alleen in 2018 was hij twee keer basisspeler.

Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Lutsharel Geertruida (20) is bezig aan een sterk seizoen bij Feyenoord, maakte al acht goals en werd door Dick Advocaat zelfs al naar voren geschoven als mogelijke kandidaat voor het grote Oranje. Van de Looi heeft blijkbaar een minder hoge pet op van de rechtsback: Geertruida zat nog nooit bij Jong Oranje en gaat ook niet mee naar het EK. Deyovaisio Zeefuik krijgt, ondanks het feit dat hij geen vaste basisklant is bij Hertha, de voorkeur. Hij is een van de reserve-aanvoerders bij Jong Oranje en heeft het vertrouwen van Van de Looi.

© Pro Shots

Mats Knoester (Heracles Almelo)
Mats Knoester (22) hoopte Heracles Almelo te mogen vertegenwoordigen in de EK-selectie, maar viel af. Heel verrassend was dat niet: Knoester werd in november voor het eerst bij de selectie van Jong Oranje gehaald, nadat Sparta-middenvelder Abdou Harroui was afgevallen, en kwam tegen Jong Portugal niet in actie.

Kik Pierie (FC Twente)
Kik Pierie (20) maakte met Oranje Onder-17 eens een EK mee en stond toen onder meer tegenover Erling Haaland. 'Die bakte er geen pepernoot van', blikte Pierie onlangs nog lachend terug op dat toernooi. Een volgend EK met een Nederlands jeugdteam is de mandekker niet gegeven: Pierie speelde nog nooit voor Jong Oranje en is nu ook niet geselecteerd.

© Pro Shots

Tahith Chong (Club Brugge)
In januari vertrok Tahith Chong (21) van Werder Bremen naar Club Brugge, in de hoop zich in de EK-selectie van Jong Oranje te kunnen spelen. Ondanks vier assists uit vier competitiewedstrijden is dat niet gelukt. Chong kwam in november 2019 voor het laatst voor Jong Oranje uit en speelde tot dusver zes duels voor het Nederlandse beloftenteam.

Mohamed Ihattaren (PSV)
De grootste verrassing in de EK-selectie is toch wel het ontbreken van PSV-talent Mohamed Ihattaren (19). Hoewel, is dat wel zo verrassend? Ihattaren zit niet in zijn beste fase en speelde nog nooit een wedstrijd voor Jong Oranje. Van de Looi is uiteraard bekend met het talent van de PSV'er, maar vertrouwt op de groep die hem nooit teleurgesteld heeft in de kwalificatiereeks.

© Pro Shots

Ché Nunnely (Willem II)
Net als Knoester werd ook Ché Nunnely (22) in november na het afvallen van Harroui bij de selectie van Jong Oranje gehaald, ook de aanvaller van Willem II kwam niet in actie tegen Jong Portugal. Zodoende heeft hij zijn debuut nog niet gemaakt: Nunnely werd wel een paar keer geselecteerd door Van de Looi, maar had onder meer pech met blessures. Nu is hij weliswaar fit, maar Van de Looi heeft voldoende andere aanvallende opties.

Kaj Sierhuis (Stade Reims)
Voor Kaj Sierhuis (22) zal het missen van het EK toch als een flinke teleurstelling voelen. De spits van Stade Reims speelde twaalf interlands voor Jong Oranje, was er in de EK-kwalificatiecyclus steeds bij en maakte nog hattricks tegen Cyprus en Wit-Rusland. Sierhuis speelt echter niet veel bij Stade Reims en Van de Looi geeft voor het EK nu de voorkeur aan debutant Brian Brobbey van Ajax. Een pijnlijk gegeven voor Sierhuis.

© Pro Shots

Daishawn Redan (Hertha BSC)
In de jeugdopleiding van Chelsea stond hij bekend als hét aanstormende talent en volgers zagen in Daishawn Redan (20) een toekomstige spits van het Nederlands elftal. Na een transfer naar Hertha BSC maakte de aanvaller zijn entree in Jong Oranje, wat met een goal en twee assists uit twee duels ook heel aardig ging, maar vervolgens viel Redan terug. Bij Hertha komt hij dit seizoen nauwelijks aan de bak.

Joshua Zirkzee (Parma)
Joshua Zirkzee (19) maakte in oktober zijn debuut voor Jong Oranje en deed in drie EK-kwalificatiewedstrijden mee. Scoren lukte niet en dat heeft de huurling van Bayern München ook nog niet gedaan in het shirt van Parma. Zirkzee heeft simpelweg niet genoeg laten zien om Van de Looi te overtuigen en volgt het EK thuis vanaf de bank.

Andere afwezigen

Kijken we naar de laatste wedstrijd van Jong Oranje, in de EK-kwalificatiecyclus tegen Jong Portugal, dan zien we basisplaatsen voor Justin Hoogma (FC Utrecht) en Azor Matusiwa (FC Groningen). Zij waren belangrijke krachten in het team van Van de Looi, maar zijn momenteel geblesseerd en kunnen dus niet aan het EK deelnemen. Datzelfde geldt voor Hamburger SV-verdediger Rick van Drongelen, een speler met achttien duels voor Jong Oranje achter zijn naam.

© Pro Shots

En dan is daar nog Joey Veerman. De uitblinker van SC Heerenveen speelde nog niet voor Jong Oranje en werd zelfs nog niet bij de selectie gehaald. Daar was in november nog ophef over, maar Veerman legde toen uit dat hij vanwege privéomstandigheden zelf had gevraagd om niet geselecteerd te worden. Die situatie is onveranderd: Veerman zat vorige week opnieuw niet bij de voorselectie, waarna zijn management liet weten dat de persoonlijke omstandigheden nog altijd van kracht zijn.

De selectie

Zo is Van de Looi op een groep van 23 namen gekomen. De bondscoach kiest vooral voor de spelers die de kwalificatiereeks hebben doorlopen en heeft Ajax-talenten Jurrïen Timber (hij speelde in september al eens voor Jong Oranje) en debutant Brobbey aan de selectie toegevoegd.

Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Maarten Paes (FC Utrecht), Kjell Scherpen (Ajax).

Verdediging: Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain), Sven Botman (Lille), Danilo Doekhi (Vitesse), Tyrell Malacia (Feyenoord), Perr Schuurs (Ajax), Jordan Teze (PSV), Jurriën Timber (Ajax), Deyovaisio Zeefuik (Hertha BSC).

Middenveld: Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Abdou Harroui (Sparta Rotterdam), Teun Koopmeiners (AZ), Ludovit Reis (VfL Osnabrück), Dani de Wit (AZ).

Aanval: Myron Boadu (AZ), Brian Brobbey (Ajax), Javairô Dilrosun (Hertha BSC), Cody Gakpo (PSV), Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe), Justin Kluivert (RB Leipzig), Noa Lang (Club Brugge).


Wat vind jij van deze selectie en welke speler mis je? Laat het weten in de comments!

Programma Jong Oranje op EK


Wo 24 mrt. 2021

Za 27 mrt. 2021

Di 30 mrt. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.