Galatasaray pakt Manu heldenrol af in Turkse bekerfinale

Reacties

Galatasaray heeft woensdagavond voor de achttiende keer in zijn clubbestaan beslag gelegd op de Turkse beker. Drie jaar na de laatste gewonnen finale klopte de ploeg Akhisarspor door twee treffers in de laatste tien minuten.

Galatasaray pakt Manu heldenrol af in Turkse bekerfinale
Akhisar Belediyespor
Akhisar Belediyespor
1 - 3
Galatasaray
Galatasaray

Vooraf stond er het nodige op het spel in Sivas. Voor Galatasaray lonkt in de slotfase namelijk nog een fraaie nationale dubbel. In de Turkse competitie staat de club in punten gelijk met Istanbul Basaksehir, met nog slechts twee speelronden voor de boeg.

Woensdag telde de spannende strijd in de Süper Lig even niet. In duel met Akhisarspor had Galatasaray het lastig: na elf minuten werd een doelpunt van Henry Onyekuru geannuleerd wegens buitenspel en de volgende mogelijkheid, een kopbal van Mbaye Diagne, ging langs de verkeerde kant van de paal.

In de tweede helft tekenden zich aanvankelijk de contouren af van een dramatische wedstrijd. Onyekuru raakte na enkele minuten de paal en vervolgens sloeg Elvis Manu aan de overzijde toe. De aanvaller, die twee jaar geleden de wijk nam naar Turkije, rondde goed af in de korte hoek na uitstekend voorbereidend werk van Güray Vural.

Elvis Manu rent juichend weg na de openingstreffer in de bekerfinale.
Elvis Manu rent juichend weg na de openingstreffer in de bekerfinale.

Vrijwel direct daarna kreeg Galatasaray de mogelijkheid terug te komen, toen Hélder Barbosa een overtreding beging op Martin Linnes, die scheidsrechter Suat Arslanboga bestrafte met een penalty. Mbaye Diagne schoot die echter te zwak in en liet de kans op de gelijkmaker zo onbenut.

Tien minuten later, kort nadat Ryan Donk zijn entree had gemaakt als invaller, kantelde de wedstrijd in het voordeel van Cim Bom. Diagne ging naar de grond na een duel met Miguel Lopes, waarna Arslanboga de VAR raadpleegde en opnieuw naar de stip wees. Ook stuurde hij Lopes weg.

Feghouli brengt verlossing
Sinan Gümüs trapte de penalty gedecideerd binnen in de linkerhoek en maakte er zo weer een wedstrijd van. Twee minuten voor tijd sloeg Sofiane Feghouli vervolgens de hoop van Akhisarspor aan diggelen. Na een voorzet van rechts kopte hij de bal op doelman Fatih Öztürk, maar in de rebound passeerde Feghouli hem alsnog.

In blessuretijd maakte Diagne, de man die eerst nog een strafschop miste, nog een derde voor Galatasaray. Hij kopte fraai binnen uit een vrije trap van Younès Belhanda. Snel daarna floot Arslanboga voor het einde en raakten de gemoederen oververhit, toen spelers van Akhisarspor verhaal kwamen halen bij de arbitrage. Het leverde ze slechts gele kaarten op.

Galatasaray kan zich nu gaan concentreren op het slot van de Turkse titelstrijd. De eerste dubbel sinds het seizoen 2014/15 blijft een reële optie voor Cim Bom, dat in de laatste speelronden nog de degens kruist met de grote concurrent Basaksehir, om daarna af te sluiten tegen Sivasspor.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.