Galatasaray kroont zich tot kampioen in zinderende Turkse titelstrijd

Galatasaray heeft zaterdag op de slotdag van de Süper Lig de Turkse titel in de wacht gesleept. Fenerbahçe plaatste zich voor de voorronde van de Champions League, terwijl Besiktas en Istanbul Basaksehir het moeten doen met de voorrondes voor de Europa League.

Göztepe - Galatasaray 0-1
De missie van Galatasaray was glashelder voor het slotduel van het seizoen: een punt tegen Göztepe was voldoende voor het kampioenschap in Turkije. De bezoekers traden aan met Ryan Donk en Garry Rodrigues als basisspelers.

Tot de 66ste minuut bleef het razend spannend voor de bezoekers. Fransman Bafétimbi Gomis maakte aan de grootste onzekerheid een einde door een penalty te verzilveren: 0-1. Het was alweer zijn 29ste treffer van het Süper Lig-seizoen. Nog nooit scoorde een buitenlandse speler zo vaak in de Süper Lig. Door de zege greep Galatasaray de 21ste landstitel in de clubhistorie. De eerste plaats geeft ook recht op een ticket voor de groepsfase van de Champions League.

Fenerbahçe - Konyaspor 3-2
Fenerbahçe moest zelf winnen en hopen op een nederlaag van stadgenoot Galatasaray. Vincent Janssen moest genoegen nemen met een plaats op de bank. Al voor de rust deed Fener wat het moest doen. De Turkse grootmacht zocht de kleedkamer op met een 2-0 voorsprong. Fernandão verzorgde op aangeven van Roberto Soldado de openingstreffer. Selim Ay verdubbelde de voorsprong voor de thuisploeg met een klungelige kopbal in zijn eigen doel.

Soldado zette na de pauze met een penalty de 3-0 op het scorebord. Met de treffer van de Spanjaard leek de zege binnen, maar Fener wankelde nog in het verloop van de tweede helft. Moryké Fofana en Adis Jahović deden namelijk wat terug namens Konyaspor. Met Janssen als invaller sleepte de thuisploeg de zege en daarmee een ticket voor de voorronde van de Champions League over de streep.

Istanbul Basaksehir - Kasimpasa 3-2
Istanbul Basaksehir beleefde met Eljero Elia in de basis een valste start tegen Kasimpasa. Door doelpunten van Ahmed Ildiz en Mbaye Diagne (penalty) had Kasimpasa binnen een half uur een 0-2 voorsprong te pakken. Edin Visca en Emmanuel Adebayor stelden echter voor de pauze nog orde op zaken voor Basaksehir: 2-2.

Na rust verzuimde Emre Belözoglu om Istanbul Basaksehir vanaf de penaltystip op voorsprong te knallen, maar even later was het alsnog raak via Adebayor. De Togolees kreeg een bal voor zijn voeten bij een corner en drukte overtuigend af: 3-2. Istanbul Basaksehir eindigde als nummer drie in Turkije en plaatste zich hiermee voor de derde voorronde van de Europa League.

Besiktas - Sivasspor 5-1
Besiktas had op de slotdag geen kans meer op de titel, maar had nog wel hoop op een tweede plaats. Jeremain Lens, Oguzhan Özyakup en Ryan Babel stonden in de basis. Anderson Talisca nam na een half uur de openingstreffer voor zijn rekening.

Cyle Larin verdubbelde na de pauze de voorsprong en even later deed Sivasspor wat terug via Hakan Arslan. Sivasspor-speler Delvin N'Dinga kreeg na 66 minuten zijn tweede gele kaart. Tegen het tiental liep Besiktas uit naar een ruime overwinning: 5-1. De treffers kwamen op naam van Larin, Talisca en Babel. De Nederlandse aanvaller schoot de laatste treffer laag binnen. Besiktas eindigde als vierde en plaatste zich hiermee voor de tweede voorronde van de Europa League.