Frivool Heerenveen deelt zwak PSV enorme dreun uit

PSV heeft zondag in Friesland een dramatische middag beleefd. SC Heerenveen was op zeer overtuigende wijze met 2-0 te sterk voor de Eindhovenaren, die ruim een helft met tien man speelden.

PSV kende een valse start van het seizoen met de uitschakeling door NK Osijek in de voorronde van de Europa League, maar haalde in de Eredivisie wel drie keer het volle pond. De ploeg van Phillip Cocu reisde dan ook als nummer twee van Nederland af naar het noorden, maar van die status was in Heerenveen bijzonder weinig terug te zien.

Na zes minuten leek alle hoop op een goed resultaat namelijk al vervlogen voor PSV. Heerenveen begon fris en nam via Arber Zeneli de leiding. De Zweedse aanvaller kreeg de bal voor zijn voeten na half uitverdedigen van Derrick Luckassen en haalde van ruim 25 meter uit. Doelman Jeroen Zoet kreeg nog een hand tegen de bal, maar kon hem niet uit zijn doel houden: 1-0.

Twee minuten later ging Denzel Dumfries ervandoor aan de rechterkant. De van Sparta Rotterdam overgekomen rechtsback denderde langs PSV-back Kenneth Paal en gaf voor op Reza Ghoochannejhad. De Heerenveen-spits kwam voor Luckassen en schoot knap raak: 2-0. Het was alweer de vijfde assist voor Dumfries. Ook na die bliksemstart bleef Heerenveen gas geven, hetgeen leidde tot een zeer open wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion.

In de twintigste minuut kreeg Zeneli een open kans op de 3-0, nadat hij Luckassen nog maar eens had uitgespeeld, maar hij schoof net naast. PSV vocht zich langzaam terug in de wedstrijd en kreeg kansen via Jürgen Locadia en Marco van Ginkel, maar de debuterende Martin Hansen zat laatstgenoemde in de weg. Acht minuten voor rust kreeg PSV de volgende domper te verwerken.

Clubtopscorer Hirving Lozano kwam roekeloos met twee benen in op Dumfries (zie bovenstaande video) en scheidsrechter Kevin Blom trok direct rood. De Mexicaanse sterspeler mist daardoor hoogstwaarschijnlijk de topper tegen Feyenoord van volgende week zondag. Martin Ødegaard verzuimde vlak voor rust om ook nog een derde Friese treffer te maken.

De tweede helft in het Abe Lenstra Stadion werd in een lager tempo gespeeld, maar leverde desalniettemin de nodige kansen op. Heerenveen speelde de PSV-defensie bij vlagen op frivole wijze aan gort en kreeg mogelijkheden via onder anderen Zeneli en Morten Thorsby. Aan de andere kant was Luuk de Jong dicht bij een doelpunt. De spits, die even daarvoor was ingevallen voor Bart Ramselaar, kopte de bal uit een corner naar de hoek, maar Hansen lag in de weg.

Een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg de uitgelezen mogelijkheid op een derde treffer. Nicolas Isimat-Mirin hield voor de neus van Blom opzichtig vast bij een hoekschop en de arbiter wees naar de stip. Ghoochannejhad ging achter de bal staan, maar zijn inzet miste kracht, waardoor Zoet kon redden. Marco van Ginkel was attent en ruimde verder op, waardoor PSV een derde tik bespaard bleef.

Heerenveen, dat over de gehele wedstrijd ruim 65 procent balbezit had en liefst achttien doelpogingen afleverde, verzuimde de score verder uit te bouwen. De Friezen bleven wel voor de vierde keer ongeslagen en komen daardoor op acht punten. PSV heeft ondanks de pijnlijke nederlaag nog wel één punt meer.