Fris en gretig PSV vergeet uit te halen tegen Waregem

PSV heeft zich met een 2-0 thuisoverwinning op Zulte Waregem een goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de play-offs om de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Phillip Cocu, die de jongste basiself van PSV ooit het veld instuurde, kwam uitstekend voor de dag in eigen stadion. Het enige minpuntje was dat de stortvloed aan kansen niet werd omgezet in een ruime zege.

Het compleet vernieuwde PSV toonde vanaf de eerste minuten aan elan en gretigheid gewonnen te hebben. De Belgische nummer twee van afgelopen seizoen, bij wie aanvoerder Davy De fauw (ex-Sparta en Roda JC) in de basis stond, werd naar achteren gedrukt en bleef met het nodige fortuin overeind. Al in de tweede minuut dribbelde uitblinker Zakaria Bakkali naar binnen en zag hij zijn inzet tegen de paal eindigen.

De Belgische jongeling van PSV - Bakkali is pas zeventien jaar oud - was niet de enige die een grote kans kreeg. Tim Matavz mocht na een dramatische terugspeelbal van Bryan Verboom alleen op doelman Sammy Bossut af, maar slaagde er niet in de doelman te omspelen. Ook aanvoerder Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en nogmaals Bakkali scoorden niet.

Vlak voor rust leek PSV wél op voorsprong te komen via een kopbal van Depay. Maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. De inzet daaraan voorafgaand had wel een goal moeten zijn, maar Matavz schoot de bal via Bossut tegen de lat. Na rust had PSV nauwelijks aan frisheid ingeboet. Wijnaldum was opnieuw ongelukkig. Hij raakte eerst de paal en later de lat. Toen de inzet van de nieuwe captain, een slim boogballetje, bovenop de lat stuitte stond PSV al wél op voorsprong. Depay schoot schitterend raak vanaf een enorme afstand.

Een kwartier voor tijd was het invaller Jürgen Locadia die de voor PSV zo belangrijke 2-0 voor zijn rekening nam. Koud drie minuten in het veld rondde hij met een schot in de korte hoek knap af na bediend te zijn door rechtsback Joshua Brenet. De aangever snelde op de rechterflank al zijn tegenstanders voorbij. PSV had van de Belgen maar weinig te vrezen, waardoor doelman Jeroen Zoet zijn doel schoon hield. Sterker nog, PSV had in de laatste minuten zelfs nog volop kansen op 3-0. Overigens besloot PSV het duel met elf Nederlanders op het veld.

PSV moet op 7 augustus de voorsprong op Belgische bodem over de streep trekken. Als dat lukt wacht een tweeluik in de play-offs alvorens plaatsing voor de groepsfase van het miljoenenbal een feit is. In die return zou Ji-Sung Park, die over zal komen van Queens Park Rangers, het jonge PSV van de nodige ervaring kunnen voorzien.