Frimpong trefzeker bij stoomwals Leverkusen, spektakel BVB met rol Malen

Bayer Leverkusen heeft de koppositie in de Bundesliga zaterdag weer overgenomen van Bayern München. Mede dankzij een treffer van Jeremie Frimpong zegevierden Die Werkself bij Werder Bremen. Xavi Simons ging met RB Leipzig onderuit bij VfL Wolfsburg. Donyell Malen scoorde voor Borussia Dortmund, dat veel veerkracht toonde.

Werder Bremen
0 - 3
Bayer Leverkusen

Leverkusen liet dit Bundesliga-seizoen alleen een steekje vallen tegen Bayern München (2-2) en dendert verder met zevenmijlslaarzen door de competitie. De ploeg van Xabi Alonso nam tegen Werder Bremen direct het heft in handen en dat resulteerde al na negen minuten in de 0-1. De ongelukkige Olivier Deman raakte de bal helemaal verkeerd, met een eigen doelpunt tot gevolg. Vlak voor rust verdubbelde Leverkusen de marge via Frimpong, die snoeihard raak schoot bij de tweede paal na een mooie aanval.

De verliezend Champions League-finalist van 2002 toonde zich erg effectief, want zo heel veel mogelijkheden leverde het overwicht verder niet op. Na de hervatting beperkte Leverkusen zich tot consolideren. Het aanvallend vrij povere Werder Bremen bracht de bezoekers niet in de problemen en incasseerde een kwartier voor tijd zelfs de 0-3 van Álex Grimaldo, de man in vorm. Zo wipt de ploeg van Alonso weer over Bayern heen, dat vrijdag won bij 1. FC Köln.

VfL Wolfsburg
2 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

RB Leipzig maakte begin seizoen indruk in de strijd om de Duitse Super Cup, maar presteert in de competitie wisselvallig. Tegen VfL Wolfsburg ging het al na negen minuten mis. Doelman Janis Blaswich had de kopbal van Jonas Wind moeten hebben, maar liet zich verrassen. De thuisploeg startte sowieso sterk, maar RB Leipzig nam het initiatief gaandeweg over. De bezoekers hadden de pech dat doelman Koen Casteels in een goede vorm stak.

Na de hervatting moest de Belg echter ook het antwoord schuldig blijven op een inzet van Yussuf Poulsen, die simpel doel trof nadat Loïs Openda de bal op een presenteerblaadje had klaargelegd. De Deen was hierna dicht bij de 1-2, maar in plaats daarvan nam de thuisploeg weer de leiding. Na snel combinatiewerk rondde Rogerio af. Daar had RB Leipzig, waar Xavi Simons de hele wedstrijd meedeed, niet van terug.

Borussia Dortmund
4 - 2
Borussia Mönchengladbach

Het leek wel alsof de spelers van Dortmund niet beseften dat de interlandperiode weer voorbij is, zo zwak startte de thuisploeg tegen Borussia Mönchengladbach. Binnen het half uur leidden de bezoekers met 0-2 . Eerst schoof Rocco Reitz de bal in de verre hoek nadat hij was weggestuurd door Alassane Pléa, vervolgens kreeg Manu Koné na een corner alle tijd om doeltreffend uit te halen.

Zo dreigde de derde competitienederlaag op rij voor Dortmund, maar dat kwam op imponerende wijze terug. Vlak na de tweede tegengoal zorgde Marcel Sabitzer na een goede actie van Julian Brandt voor de aansluitingstreffer en direct daarna tekende Niclas Füllkrug op knappe wijze voor de gelijkmaker. Vlak voor rust schoot Jamie Bynoe-Gittens zijn ploeg zelfs nog op voorsprong.

Zo herstelde Dortmund zich op knappe wijze van de achterstand en van de nederlagen die het voor de interlandperiode leed tegen VfB Stuttgart (2-1) en Bayern München (0-4). Tien minuten na rust stond de lat de 4-2 in de weg bij een inzet van Marco Reus. Gladbach joeg op de gelijkmaker en stuurde in de extra tijd doelman Moritz Nicolas mee naar voren. Malen strafte dat af door in een leeg doel te scoren.

Union Berlin
1 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Na een hemeltergend slechte serie brak 1. FC Union Berlin bij het ingaan van de interlandperiode met de voormalige succestrainer Urs Fischer. De club uit Berlijn toonde enigszins herstel met een gelijkspel tegen FC Augsburg. Kevin Volland maakte in de 88e minuut de bevrijdende 1-1 nadat de bezoekers via Ermedin Demirovic (strafschop) in de 39e minuut op voorsprong waren gekomen.

Union Berlin, dat voorlopig wordt getraind door interim-coach Marco Grote, staat nog altijd slechts zeventiende. Bij de thuisploeg kwamen Sheraldo Becker en Danilho Doekhi niet in actie, bij Augsburg bleef Jeffrey Gouweleeuw de hele wedstrijd staan.