Zo speelt het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso
PRO

Zo speelt het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso

Bij Bayer Leverkusen presenteert Xabi Alonso (41) zichzelf als toptrainer van de toekomst. VI PRO ontleedt het strategische en tactische plan van de Bayer Leverkusen-trainer in een longread waarin alle aspecten van de speelstijl uitgebreid aan bod komen.

Voor José Mourinho zijn de opmerkelijke prestaties van Xabi Alonso geen verrassing. In 2019 schuift hij zijn voormalige pupil al naar voren als toekomstig toptrainer. 'Zijn vader was een manager, dus zijn achtergrond is vergelijkbaar met die van mij', trok de Portugees een parallel met zichzelf. 'Maar als voetballer was hij veel beter dan ik. Hij werd een absolute topspeler. Zijn positie op het veld vereiste veel spelinzicht. Hij heeft in Spanje, Engeland en Duitsland gespeeld. Hij werd gecoacht door Pep Guardiola bij Bayern, door mijzelf bij Real Madrid, door Carlo Ancelotti bij Real Madrid en door Rafael Benítez bij Liverpool.'

Om daarna de conclusie te trekken: 'Tel dit bij elkaar op en Xabi Alonso beschikt over alle voorwaarden om een hele goede trainer te worden.' Een paar jaar eerder heeft Mourinho woorden van soortgelijke strekking gesproken op de officiële site van de FIFA. 'Ik ben ervan overtuigd dat hij een geweldige coach gaat worden. Hij doet me denken aan Guardiola, toen ik met hem werkte als voetballer. Die was op het veld al een trainer, net als Xabi Alonso.'

Na een volledige voorbereiding lijkt Leverkusen dit seizoen onder Xabi Alonso helemaal niet meer te stoppen. Zestien van de zeventien officiële wedstrijden zijn winnend afgesloten

Bij Bayer Leverkusen maakt de Spanjaard in zijn eerste trainersklus al die hooggespannen verwachtingen waar. Toen hij vorig seizoen in november instapte, stond Die Werkself voorlaatste in de Bundesliga. Met Xabi Alonso langs de lijn werd een imposante inhaalrace ingezet, die eindigde met een zesde plek en een Europees ticket.

Na een volledige voorbereiding lijkt Leverkusen dit seizoen onder Xabi Alonso helemaal niet meer te stoppen. Zestien van de zeventien officiële wedstrijden zijn winnend afgesloten. Alleen op bezoek bij Bayern München (2-2) is Leverkusen niet zegevierend van het veld gestapt. In Duitsland begint het geloof te ontstaan dat Xabi Alonso met zijn elftal de hegemonie van Bayern kan doorbreken.

'Ze hebben als club de reputatie dat ze altijd tweede worden, maar nu hebben ze een grote kans', aldus analyticus Lothar Matthäus over de verrassende koploper. 'Dit team kan kampioen worden.' Ook als dat niet gebeurt, lijkt voor Xabi Alonso een grote carrière in het verschiet te liggen. Volgens BILD heeft hij in zijn tot medio 2026 lopende contract een clausule opgenomen om over te kunnen stappen naar Liverpool, Real Madrid of Bayern München. Bij de Spaanse grootmacht kan hij komende zomer zomaar de opvolger worden van Carlo Ancelotti.

Alle aanleiding dus om te onderzoeken welke speelstijl ten grondslag ligt aan de opmerkelijke prestaties van Xabi Alonso bij Bayer Leverkusen.

Dit artikel helemaal lezen

Volg de slotfase van de Nederlandse en Europese topcompetities bij VI PRO. Nu gratis de Hollandse School-special bij een VI PRO-abonnement.

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve verdiepende inzichten
- Exclusieve interviews en tactische analyses
- Exclusieve financiële informatie

Dit artikel helemaal lezen

Volg de slotfase van de Nederlandse en Europese topcompetities bij VI PRO. Nu gratis de Hollandse School-special bij een VI PRO-abonnement.

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve verdiepende inzichten
- Exclusieve interviews en tactische analyses
- Exclusieve financiële informatie