Franse rechtbank grijpt in en schort degradatie uit Ligue 1 op

Reacties

De nationale rechtbank in Frankrijk heeft de degradatie van Amiens en Toulouse uit de Ligue 1 opgeschort. Competitieorganisator LFP moet door deze uitspraak terug naar de tekentafel.

Franse rechtbank grijpt in en schort degradatie uit Ligue 1 op
© Pro Shots

Net als in Nederland werd ook in Frankrijk het seizoen vanwege de coronacrisis abrupt afgebroken. Waar de KNVB ervoor koos om geen promotie en degradatie door te voeren, daar besloot de LFP wel om de tussenstand te gebruiken als eindstand. Dat betekende dat Paris Saint-Germain kampioen werd en Amiens en Toulouse als de nummer negentien en twintig van de ranglijst degradeerden.

De Franse laagvliegers gingen niet met deze beslissing akkoord en stapten naar de rechter. Zij betoogden dat er nog tien wedstrijden te gaan waren en dat zij degradatie nog hadden kunnen ontlopen. Voor Toulouse zou dat met een enorme achterstand van veertien punten op nummer achtien van de ranglijst Nîmes overigens nog een hels karwei zijn geworden.

De rechtbank keek naar de zaak en zag dat de afspraak die bepaalt dat de Ligue 1 uit twintig clubs moet bestaan na dit seizoen afloopt. De degradatie van Amiens en Toulouse is daardoor voorlopig tegengehouden. Dit betekent echter nog niet dat de ploegen zeker niet uit de Ligue 1 verdwijnen: er is al een nieuw voorstel voor een competitie met maximaal twintig clubs goedgekeurd. De afspraken hiervoor zijn alleen nog niet op papier gezet.

Wanneer de nieuwe conventie wordt bekrachtigd, degraderen Amiens en Toulouse alsnog. Met de uitspraak van de rechter hebben zij in ieder geval een strohalm om zich aan vast te houden. Lorient en RC Lens promoveren vanuit de Ligue 2: als Amiens en Toulouse op het hoogste niveau mogen blijven, bestaat de Ligue 1 komend seizoen uit 22 ploegen.

Lyon
Olympique Lyon ving overigens bot bij de rechtbank. De ploeg van Kenny Tete en Memphis Depay eindigde als zevende in de Ligue 1 en greep daardoor via competitievoetbal naast een Europees ticket. Voorzitter Jean-Michel Aulas wilde dat het seizoen in de Ligue 1 alsnog afgemaakt zou worden, nu er in Duitsland weer gevoetbald wordt en ook de competities in Italië, Spanje en Engeland weer gaan beginnen. De rechtbank heeft echter besloten dat de Ligue 1 niet hervat zal worden; Lyon eindigt dus definitief als zevende.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.