Frankrijk sloopt Gibraltar en boekt grootste EK-kwalificatiezege ooit

Frankrijk heeft zaterdagavond met liefst 14-0 gewonnen van Gibraltar. Daarmee brak de ploeg van Didier Deschamps het record van grootste overwinning ooit in de EK-kwalificatiecyclus, dat in handen was van Duitsland (13-0 tegen San Marino). Het is, uiteraard, ook de grootste zege die Frankrijk ooit boekte.

Frankrijk
Frankrijk
14 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Frankrijk was al zeker van de groepswinst in EK-kwalificatiepoule B, waar ook het Nederlands elftal in zit, maar had nog een overwinning nodig om zich te verzekeren van een plek Pot 1 tijdens de loting voor het EK in Duitsland. Dat die zege geboekt zou gaan worden tegen Gibraltar: daar had niemand vooraf twijfels over. Gibraltar staat puntloos onderaan in de groep en is simpelweg geen partij voor Frankrijk, dat het in de uitwedstrijd met een 0-3 overwinning nog rustig aan had gedaan.

In het eigen Allianz Riviera in Nice kende de verliezend WK-finalist een stuk minder genade. Frankrijk stond door twee eigen goals al na vier minuten op een 2-0 voorsprong en tien minuten later vierde de zeventienjarige Warren Zaïre-Emery zijn debuut voor de nationale ploeg met de 3-0. De tiener werd bij deze goal hard op zijn enkel geraakt door Ethan Santos, die als maker van de openingstreffer toch al geen al te gelukkige avond beleefde, en de verdediger van Gibraltar werd met rood naar de kant gestuurd.

Met een man minder was er geen houden meer aan voor Gibraltar. Een strafschop van Kylian Mbappé betekende de 4-0, waarna Jonathan Clauss, Kingsley Coman en Youssouf Fofana de score in een tijdsbestek van slechts vijf minuten verder opschroefden. De laatste goal werd gemaakt in de 37ste minuut. Frankrijk kreeg hierna nog kansen op meer, maar verzilverde die niet.

In de tweede helft ging Frankrijk verder op doelpuntenjacht. Keeper Dayle Coleing slaagde erin om zijn doel nog behoorlijk lang schoon te houden, maar na een kleine twintig minuten in het tweede bedrijf maakte Adrian Rabiot toch de 8-0. Niet lang hierna maakte Coman zijn tweede van de avond, voordat Ousmane Dembélé met een schot in de verre hoek voor de dubbele cijfers zorgde.

Na de goal van Dembélé had Frankrijk nog zeventien minuten plus blessuretijd om het record van grootste Franse overwinning ooit (10-0 tegen Azerbeidzjan in 1995) te verbreken. De ontketende thuisploeg had er slechts één minuut voor nodig: toen schoot Mbappé op aangeven van Theo Hernández de 11-0 tegen de touwen. Een goal van Olivier Giroud werd hierna afgekeurd vanwege buitenspel.

Mbappé maakte er vervolgens alsnog 12-0 van, met hét hoogtepunt van de avond. Met een geweldig schot van afstand maakte de aanvaller zijn hattrick compleet. De Franse honger was hiermee nog niet gestild en met twee goals van Giroud werd ook de grootste EK-kwalificatiezege ooit geboekt. Het record van Duitsland, dat in 2006 met 13-0 won van San Marino, werd verbroken.

Dinsdag komt Gibraltar weer in actie. Het Nederlands elftal, dat zich zaterdag kwalificeerde voor het EK, is dan de tegenstander.