Frankrijk ontsnapt tegen Brazilië en houdt WK-sprookje in leven

Frankrijk heeft zondagavond als vierde land een ticket veroverd voor de kwartfinales op het WK voor vrouwen. In Le Havre rekende het gastland ondanks een slechte eerste helft af met Brazilië.

Frankrijk
Frankrijk
nv
2 - 1
Brazilië
Brazilië

Enkele uren na de spraakmakende ontmoeting tussen Engeland en Kameroen trapten de nummers vier en tien van de FIFA-ranking af. Na aftasten van beide kanten in de beginfase was het Marta die als eerste een poging waagde. Het schot van de Braziliaanse ster ging echter naast. Aan de overkant mikte aanvoerder Amandine Henry te hoog met haar vrije trap.

Halverwege de tweede helft barstte de wedstrijd echt los. Valérie Gauvin kopte binnen uit een voorzet, maar hinderde de Braziliaanse doelvrouw Barbara daarbij dusdanig dat zij  ten val kwam. De VAR kwam eraan te pas om de situatie te beoordelen en keurde Gauvins doelpunt af.

Tot de rust hielden beide teams elkaar in bedwang, waarbij Wendie Renard van geluk mocht spreken dat ze niet met rood van het veld ging na een charge op Debinha. Frankrijk, dat als favoriet aan de wedstrijd begon, imponeerde nauwelijks en schoot niet één keer tussen de palen. Na rust deden de vrouwen het een stuk beter.

Na zeven minuten sloeg Gauvin toe. Kadidiatou zette een versnelling in op de rechterflank, trok naar binnen en legde de bal uitstekend neer voor Gauvin, die haar been uitstak en voor 1-0 zorgde. Het antwoord van de Brazilianen volgde al snel. Nadat Cristiane de bal op de lat had gekopt, viel een paar minuten later de 1-1.

Thaisa schoot raak na een afvallende bal en rende juichend weg, maar zag tot haar spijt dat de grensrechter de treffer afkeurde wegens buitenspel van Debinha. Ook nu kwam de VAR in actie en die oordeelde dat de goal wel degelijk telde. Brazilië zorgde daarmee voor een spannend laatste halfuur in Le Havre.

Gescoord werd er echter niet en dus gingen beide teams de verlenging in, zoals eerder gebeurde bij de kwartfinale tussen Noorwegen en Australië. In die verlenging sloeg Frankrijk na 107 minuten toe. Aanvoerder Henry zette van dichtbij de voet tegen een vrije trap van Amel Majri en klopte doelvrouw Barbara. Die voorsprong hielden de vrouwen vast, waarmee hun reeks van acht ontmoetingen met Brazilië zonder nederlaag (zie onder) verlengd wordt naar negen.

Maandag wordt duidelijk tegen wie de ploeg van bondscoach Corinne Diacre uitkomt in de kwartfinale: Spanje of de Verenigde Staten. De Oranje Leeuwinnen spelen aanstaande dinsdag hun wedstrijd in de achtste finales tegen Japan.