Frankrijk kent topweek en zit Nederland op de hielen in gevecht om CL-ticket

Reacties

Nederland zal alle zeilen moeten bijzetten om de zo gewilde vijfde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst over de streep te trekken. De Ligue 1 is bezig aan een sterke inhaalrace en dringt aan richting de finish van deze vijfjaarscyclus, in mei 2024.

Frankrijk kent topweek en zit Nederland op de hielen in gevecht om CL-ticket
© Pro Shots

Na de succesvolle zomer koesterde Nederland een voorsprong van liefst 2,769 punten ten opzichte van Frankrijk. De Ligue 1 bracht de achterstand tijdens de eerste twee speelrondes terug tot 1,669 punten en inmiddels heeft de Eredivisie nog maar een voorsprong van 0,769 punt op de concurrent.

De Ligue 1 trok deze midweek alle registers open: in de Champions League rekende Paris Saint-Germain af met AC Milan, terwijl RC Lens zich naast PSV vocht. Donderdag pakte Frankrijk pas echt uit met zeges voor Olympique Marseille (tegen AEK Athene in de Europa League), Lille (tegen Slovan Bratislava in de Conference League) en Stade Rennes (tegen Panathinaikos in de Europa League). Alleen Toulouse verloor, van Liverpool in de Europa League.

Nederland presteerde deze speelronde in de Champions League naar behoren met het gelijkspel van PSV tegen RC Lens en bovenal de zege van Feyenoord op Lazio. Donderdag ging het echter mis: zowel AZ (1-4 tegen Aston Villa in de Conference League) als Ajax (2-0 tegen Brighton & Hove Albion in de Europa League) ging onderuit.

Plek vijf is de heilige graal
Zoals bekend mag het land dat na dit seizoen plek vijf bezet in het seizoen 2025/26 met liefst drie teams deelnemen aan de eerste fase van de Champions League. De nummer vier van die competitie mag zijn opwachting maken in de voorronden. Zakt Nederland onverhoopt naar plek zes, dan heeft de Eredivisie recht op twee vaste Champions League-tickets en eentje voor de kwalificaties, zoals nu al het geval is.

Concurrent Frankrijk heeft nog liefst zes ijzers in het vuur. Daardoor levert elk resultaat iets minder op dan bij Nederland (de Eredivisie pakt 0,2 en 0,4 punten voor respectievelijk een remise en een zege, bij Frankrijk liggen deze waardes op 0,17 en 0,33), maar kan er wel flink worden gescoord.

Bij alle beschouwingen en analyses is het geruststellend dat Nederland een voorsprong van ruim zeven punten koestert op Portugal. Het moet dus wel heel raar lopen wil de Eredivisie zijn vorig seizoen veroverde extra Champions League-plek weer moeten inleveren, ook doordat de Zuid-Europeanen al twee teams zagen afhaken in de zomer.

Coëfficiëntenlijst - cyclus 2019-24:

Land Coëfficiënt Vaste CL-tickets
1. Engeland 93,178 4
2. Spanje 79,614 4
3. Italië 75,855 4
4. Duitsland 73,624 4
5. Nederland 57,100 3
6. Frankrijk 56,331 2
7. Portugal 49,816 1
8. België 41,800 1
9. Turkije 35,350 1
10. Schotland 32,650 1
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.