Frankrijk - Nederland tegelijk met paniekpiek op de transfermarkt

Reacties

Zowel voor als achter de schermen wacht donderdag een zenuwslopende voetbalavond. Als Frankrijk en Nederland aftrappen, gaan ook de laatste uren van de transferperiode in. Traditioneel wordt tien procent van de transfers afgerond in de laatste 24 uur. Eigenlijk is het krankzinnig dat de FIFA uitgerekend tegelijk met deze paniekpiek zo'n belangrijke interlandavond programmeert.

Frankrijk - Nederland tegelijk met paniekpiek op de transfermarkt

Want dat de transferstress een negatief effect zal hebben op de velden, is nu al duidelijk. Bondscoaches in heel Europa worden geconfronteerd met ontevreden, stakende en verhuizende spelers. Zo kan Dick Advocaat geen beroep doen op de protesterende Virgil van Dijk, die al de hele zomer in z'n uppie traint. Nog eens zes internationals verwisselden van club in de aanloop naar de cruciale clash in Parijs.

Binnen de Franse equipe is het nog onrustiger. In het basisresort gaan continu telefoons door zaakwaarnemers die de nieuwste salarissen doorbellen. Ousmane Dembélé werd niet eens geselecteerd, omdat hij bezig was met een marathonstaking. Samen met zijn managers voerde hij de afgelopen maand een guerilla met Borussia Dortmund. Een staakt-het-vuren werd pas vorige week bereikt, nadat Barcelona 105 miljoen had neergelegd.

Na Pogba is Dembélé de tweede Fransman die voor meer dan 100 miljoen is verkocht. Nummer drie komt eraan. De pas achttienjarige Kylian Mbappé was begin deze week nog druk met zijn overgang naar Paris Saint-Germain, dat hem eerst wil huren en bereid is volgend jaar iets van 180 miljoen voor hem neer te tellen. Tot afgrijzen van coach Didier Deschamps miste de op één na duurste voetballer ooit door de transferperikelen al een paar duels in de Ligue 1.

Enorm verschil
Het kwaliteitsverschil tussen Oranje en Frankrijk vertaalt zich deze zomer op de markt, waar de Fransen met duidelijke cijfers de slag winnen. Zeven internationals werden deze zomer verhandeld voor 150 miljoen euro. Als we Dembélé en Mbappé meerekenen, gaat het om negen spelers aan wie 435 miljoen wordt uitgegeven. Alle internationals zijn actief in de Europese toernooien: liefst zeventien spelers in de Champions League, de andere zeven in de Europa League.

Frans talent wordt op de markt veel hoger gewaardeerd dan het Nederlandse. Het is opvallend dat de zes Nederlandse internationals die tot maandag waren verkocht, allemaal vertrokken naar een club met een lagere UEFA-ranking dan hun vorige werkgever. Bruno Martins Indi en Davy Pröpper kozen zelfs voor clubs die niet eens een Europese ranking hebben. Negen spelers zijn dit seizoen verstoken van Europees voetbal. Ook op de markt presteert Oranje als een B-land. Er werd tot begin deze week voor slechts 44 miljoen aan Nederlandse internationals verhandeld.

Frankrijk   
SpelerVanNaarBedrag
Alexandre Lacazette Olympique Lyon Arsenal€53 mln
Corentin Tolisso Olympique Lyon Bayern€42 mln
Kingsley Coman JuventusBayern€21 mln
Blaise Matuidi Paris Saint-GermainJuventus€20 mln
Florian Thauvin Newcastle UnitedOlympique Marseille€11 mln
Steve Mandanda Crystal PalaceOlympique Marseille €3 mln

*Exclusief Ousmana Dembélé (niet geselecteerd)

Oranje   
SpelerVanNaarBedrag
Wesley Hoedt LazioSouthampton€16 mln
Davy PröpperPSVBrighton & Hove Albion €13 mln
Bruno Martins Indi FC Porto Stoke City €8 mln
Kenny Tete AjaxOlympique Lyon€4 mln
Karim RekikOlympique Marseille Hertha BSC€3 mln
Wesley Sneijder GalatasarayOGC Nice transfervrij

*Exclusief Nathan Aké en Davy Klaassen (geblesseerd afgemeld)

Laatste Oranje-duel in Parijs was WK-les voor Van Gaal
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.