Fraaie NEC-goals nekken Fortuna, Cassierra matchwinner Jong Ajax

NEC heeft met tien man de Jupiler League-topper tegen Fortuna Sittard gewonnen. Koploper Jong Ajax profiteerde dankbaar.

Fortuna Sittard – NEC 1-2
Fortuna Sittard heeft op eigen veld de eerste punten van het seizoen moeten inleveren. Het begon nog goed voor de Limburgers. In de zevende minuut bracht Finn Stokkers de gastheren op voorsprong door na een afgemeten pass van Djibril Dianessy NEC-doelman Joris Delle te passeren. Het antwoord van NEC liet niet lang op zich wachten en was van grote schoonheid. Mohamed Rayhi bracht met een heerlijke volley de wedstrijd weer in evenwicht.

Kort na rust zorgde Guus Joppen met een schot in de kruising voor een Nijmeegse voorsprong. Maar de rechtsback zal toch gemengde gevoelens overhouden aan de wedstrijd. In de 68ste minuut kreeg hij zijn tweede gele kaart voorgehouden. De uitsluiting was aanleiding voor Fortuna om de druk op het Nijmeegse doel te verhogen. Alle pogingen ten spijt, de Limburgse gelijkmaker bleef achterwege. Op de valreep voorkwam Delle met een fraaie reactie dat Stokkers de 2-2 maakte.

Fortuna Sittard moet door het resultaat terrein prijsgeven op koploper Jong Ajax. Bovendien werd de eerste plaats in de strijd om de eerste periode geen recht gedaan, al blijft het de belangrijkste gegadigde voor het eerste te vergeven ticket voor de nacompetitie. NEC heeft door het succes de achterstand op Limburgers op beide fronten teruggebracht; in de reguliere stand tot één punt, in de periode tot twee punten.

Jong Ajax – Jong FC Utrecht 2-1
Siem de Jong had weinig tijd nodig om zijn debuut voor Jong Ajax in de Jupiler League luister bij te zetten. Op aangeven van Mees de Wit schoot de aanvallende middenvelder met een volley raak. Daarmee heeft hij een opmerkelijke primeur te pakken. De Jong scoorde zowel voor Jong PSV en PSV als voor Jong Ajax en Ajax.

Maar de sterke start bleek niet de voorbode van een makkelijke avond voor Jong Ajax. De koploper van de Jupiler League zag Jong FC Utrecht al in de tiende minuut langszij komen via Sylla Sow, die vroeg in de tweede helft de gasten op voorsprong had moeten brengen. Alleen voor keeper Stan van Bladeren verzuimde de aanvaller zijn kans te benutten.

Aan de andere kant waren de grote kansen niet besteed aan Damil Dankerlui en Mateo Cassierra, voordat de Colombiaan in de 57ste minuut met enig fortuin Jong Ajax andermaal op voorsprong zette. Zijn schot werd van richting veranderd, waardoor keeper Thijmen Nijhuis kansloos was. Het bleek genoeg voor de zege, waardoor Jong Ajax de koppositie in de Jupiler League verstevigde. Het verschil is vier punten.