Fout Isaksson leidt Europese uitschakeling PSV in

PSV is er niet in geslaagd zich bij de laatste vier in de Europa League te scharen. De Eindhovenaren mochten wel even ruiken aan een stunt tegen Benfica, maar speelden uiteindelijk gelijk: 2-2.

De thuisploeg begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat het duel in Portugal kansloos met 4-1 werd verloren. PSV had dientengevolge drie doelpunten nodig om een 'wondertje' te bewerkstelligen. En dat had zomaar gekund, ware het niet dat PSV-doelman Andreas Isaksson zich van zijn slechtste kant liet zien.

PSV, waar de jongelingen Abel Tamata, Zakaria Labyad en Stijn Wuytens speelden op de vrijgekomen posities van Erik Pieters, Wilfred Bouma en Ola Toivonen, begon goed aan het duel en pakte van meet af het initiatief. Benfica leunde achterover en leek van plan de voorsprong uit de eerste wedstrijd te verdedigen.

Na een dik kwartier spelen werd de ploeg van trainer Fred Rutten beloond voor de offensieve wedstrijdinstelling toen Balázs Dzsudzsák bij de tweede paal een uitstekende voorzet van Jeremain Lens binnengleed: 1-0. Tien minuten later kwam PSV zelfs op 2-0: Otman Bakkal veroverde al struikelend de bal en stuurde de snelle Lens met een goede steekbal weg. Lens werkte vervolgens in twee pogingen af.

PSV joeg de bezoekers de stuipen op het lijf. Het Philips Stadion voelde dat er een stunt in de lucht hing en moedigde de eigen ploeg hartstochtelijk aan. Een doelpunt zou immers genoeg zijn om door te gaan. Dat derde doelpunt kwam er bijna, maar een goed schot van Labyad zeilde net naast.

Op slag van rust kreeg PSV echter een domper van jewelste te verwerken. Een hoge bal vanaf de rechterflank werd door Andreas Isaksson volkomen verkeerd verwerkt. De PSV-goalie aaide de bal, waar stompen beter op zijn plaats was geweest. Anderson Luiz Da Silva, voetbalnaam Luisão, bedacht zich niet en rondde met een halve omhaal fraai af: 2-1.

De aansluitingstreffer kon niet op een vervelender moment vallen. In plaats van vervuld met hoop zochten de PSV'ers knarsetandend het kleedlokaal op. De mentale tik werkte in de tweede helft flink door. Het elftal was geknakt en wist na rust weinig meer af te dwingen.

Zelfs de overwinning werd nog uit handen gegeven. Na een uur spelen trachtte Marcelo een fout te corrigeren met een sliding, maar de Braziliaan vloerde daarbij onreglementair César Peixoto. Het toegekende buitenkansje werd vervolgens door Oscar Cardozo verzilverd: de Paraguayaan zag Isaksson al vroeg een hoek kiezen en schoof de bal simpel rechtdoor: 2-2.

Dat was tevens de eindstand, waardoor PSV zijn laatste Europese duel van het seizoen gespeeld heeft. De ploeg kan zich gaan richten op de titelstrijd in de Eredivisie, maar zal zich ongetwijfeld nog eens achter de oren krabben. Benfica treft in de halve finale Sporting Braga, dat Dinamo kiev uitschakelde. Foto: VI Images