Fout Boulahrouz dupeert Sporting, Genk verspeelt winst

Diverse Nederlanders en Europese topclubs kwamen donderdagavond in actie in de groepsfase van de Europa League. Hieronder een overzicht van de Nederlandse verrichtingen en die van de topclubs die om om 19.00 uur aan hun wedstrijden begonnen. Videoton FC - Sporting Lissabon 3-0

Sporting Lissabon is in Groep G op bezoek bij het Hongaarse Videoton FC hard onderuit gegaan. De eindstand was na 35 minuten al bereikt: 3-0.

De Braziliaan Paulo Vinicius opende na vijftien minuten de score in het voordeel van Videoton. Nog geen zes minuten later stond Sporting voor een loodzware opgave nadat Filipe Oliviera de 2-0 liet aantekenen.

Voor Sporting-trainer Ricardo Sa Pinto was de vroege achterstand een reden om zijn ploeg in aanvallend opzicht te versterken. De coach bracht Ricky van Wolfswinkel na een half uur in, maar dat werkte voor de stand averechts.

De Nederlander stond slechts vijf minuten op het veld toen Nemanja Nikolic de 3-0 binnen werkte. De speler profiteerde van een verdedigende blunder van Khalid Boulahrouz. Hij speelde een bal veel te kort terug en leidde daarmee onbedoeld de definitieve ondergang van de Portugezen in.

Daarmee was direct de eindstand bereikt. Ook Stijn Schaars, die na rust Zakaria Labyad verving, kon geen verschil meer maken. Door de zege staat Videoton op de tweede plaats in Groep G.

Sparta Praag - Athletic de Bilbao 3-1Waar Bilbao vorig jaar de finale bereikte (en verloor van Atlético Madrid), is het dit jaar bezig met een aanzienlijk minder imposante Europa League-reeks. De Basken gingen in Groep I in Praag kansloos ten onder: 3-1.

Tomás Zápotocny mocht als eerste juichen. De Tsjech was na 26 minuten trefzeker. Op slag van rust verdubbelde Bekim Balaj de score: 0-2.

Tijdens het tweede bedrijf was Bilbao nog steeds niet in staat om iets aan de score te veranderen. Sterker, na tien minuten maakte Josef Husbauer een einde aan de kansen van Bilbao in Praag. De Tsjech was verantwoordelijk voor de 3-0.

Oscar De Marcos was namens Bilbao nog wel trefzeker, maar verder dan 3-1 kwam de Europa League-finalist van vorig jaar niet. FC Basel - RC Genk 2-2Een frustrerende avond voor Genk-trainer Mario Been (foto boven). In Groep G kwam zijn ploeg in Zwitserland met 0-2 voor te staan, maar moest Been na negentig minuten genoegen nemen met één punt: 2-2.

Na tien minuten zette Benjamin De Ceulaer de ploeg van de Nederlandse trainer al glijdend op 1-0. Jelle Vossen slaagde er vervolgens in de 38ste minuut met een schuiver in de score naar 0-2 te tillen.

Genk ging op rozen de kleedkamer in, maar kwam in de zeventigste minuut in de problemen. Marco Streller bracht de hoop bij zijn ploeg terug door de aansluitingstreffer uit een penalty te verzorgen.

Vijf minuten voor tijd sloeg Streller opnieuw toe, waardoor het duel eindigde in 2-2. Glynor Plet, die direct na de gelijkmaker in het veld kwam, bracht ook geen verandering meer in de score.

Panathinaikos - Tottenham Hotspur 1-1Tottenham Hotspur keert niet met een overwinning terug naar Londen. Spurs, waar Jan Vertonghen in de basis begon, speelden met 1-1 gelijk op bezoek bij Panathinaikos.

Quincy Owusu-Abeyie deed 94 minuten mee met de thuisploeg, die in de 35ste minuut op achterstand kwam. Michael Dawson zette Tottenham met een trefzekere kopbal op voorsprong in Griekenland.

Toché zorgde ervoor dat Panathinaikos alsnog een punt overhield aan de wedstrijd. De Spanjaard maakte een van de zeldzame kansen van de thuisploeg af door de bal achter Hugo Lloris te tikken.

Tottenham, dat het eerste duel doelpuntloos gelijkspeelde tegen Lazio, staat nu op twee punten in Groep J. Panathinaikos heeft één punt. Voor alle doelpuntenmakers, uitslagen en standen in de groepsfase van de Europa League kunt u terecht bij het VI-scorebord of de volledige overzichtspagina. Foto: VI Images