Fortuna zet Feyenoord pijnlijk te kijk in De Kuip

Fortuna Sittard heeft Feyenoord zondag pijn gedaan in De Kuip. Door de nederlaag verliezen de Rotterdammers de aansluiting met PSV en Ajax in de top van de Eredivisie.

Giovanni van Bronckhorst wierp Orkun Kökcü voor de leeuwen. De zeventienjarige middenvelder kreeg na zijn succesvolle invalbeurt tegen FC Emmen van vorige week zijn eerste basisplaats in de Eredivisie door de blessure van Jens Toornstra. Bart Nieuwkoop verving de geblesseerde Jeremiah St. Juste als rechtsback en Robin van Persie zat opnieuw op de bank. Feyenoord trad aan met acht zelfopgeleide spelers, die na een sterk begin tegen Fortuna flink terugvielen.

De dominantie van Feyenoord in de eerste vijf minuten resulteerde in een grote kans voor Sam Larsson, die na terugleggen van Dylan Vente zijn schot geblokkeerd zag worden door Branislav Ninaj. Na dat moment knokte Fortuna zich in de wedstrijd en boden de Limburgers ook in aanvallend opzicht goed partij aan Feyenoord.

Beide ploegen werden gevaarlijk in de eerste helft. Lars Hutten schoot de bal al vallend naast na een voorzet van José Pinto en gegrabbel van doelman Justin Bijlow was uiteindelijk de inleiding voor een Rotterdamse counter, waaruit Steven Berghuis keeper Alexei Koselev op de proef nam.

Voor rust verzuimde Fortuna nog om Feyenoord pijn te doen in de omschakeling. De Amerikaanse spits Andrija Novakovich handelde tweemaal niet adequaat en spaarde de thuisploeg, die in de tweede helft verder moest zonder Jordy Clasie. De aanvoerder bleef geblesseerd achter in de kleedkamer en werd vervangen door Renato Tapia, omdat Yassin Ayoub wegens een blessure niet bij de selectie zat.

Zes minuten na rust ging het wel mis voor Feyenoord. Het elftal van Van Bronckhorst stond bij balverlies totaal uit positie, waardoor uitblinker Mark Diemers de ruimte kreeg om Novakovich te bedienen. Die bleef dit keer ijzig kalm, kapte Tyrell Malacia kinderlijk eenvoudig uit en legde terug op Hutten. De middenvelder klaarde het klusje en deed zo het uitvak ontploffen: 0-1.

Feyenoord drong in de jacht op de gelijkmaker aan via Larsson en Berghuis, maar Vente kreeg de beste kans. De jonge aanvaller schoot na een corner van dichtbij hard op de benen van Koselev en kreeg in de 67ste minuut versterking van Van Persie, die Jan-Arie van der Heijden afloste.

Vijf minuten na diens invalbeurt kreeg Fortuna een uitgelezen kans op de 0-2. Diemers behield opnieuw het overzicht en legde af op Hutten, die net voorlangs schoot. Aan de andere kant mikte Larsson de bal al net naast en Van Persie was ook meerdere malen zeer dreigend. In de 82ste minuut kapte de routinier Koselev uit en gleed hij weg, waardoor Wessel Dammers het rollertje voor de doellijn weghaalde.

Dat was de laatste grote mogelijkheid voor Feyenoord, dat in de blessuretijd de genadeklap kreeg. Invaller Ahmed El Messaoudi verschafte zichzelf ruimte bij het strafschopgebied en schoot keurig de tweede goal voor Fortuna binnen. Na vijf overwinningen op rij in de competitie leed Feyenoord weer puntenverlies. Door de nederlaag bedraagt de achterstand op PSV en Ajax respectievelijk tien punten en acht punten. Fortuna stijgt naar plek tien.