Fortuna verliest licentie

Fortuna Sittard raakt maandag de proflicentie kwijt. De Limburgse club kan vanwege de onzekerheid over de spoedarbitrage niet voldoen aan de eis op 24 juni te komen met een begroting voor komend seizoen.

De spoedarbitrage, die Fortuna Sittard heeft aangevraagd om lopende contracten zonder tegenprestatie te ontbinden, dient op 2 juli. Voor de Limburgse club is de uitspraak van levensbelang. Alleen als de contracten van de negen spelers mogen worden ontbonden, heeft de redding van Fortuna Sittard kans van slagen. De datum van de spoedarbitrage levert echter een probleem op. Alle profclubs dienen namelijk uiterlijk 24 juni hun begroting voor het komende seizoen in te leveren, waarna de licentiecommissie beslist of er een licentie verstrekt wordt. Voor Fortuna is dat een onmogelijke opgave, omdat de uitkomst van de arbitragezaak een wezenlijk onderdeel is van de toekomstplannen. Daarom raakt de Limburgse club maandag formeel de licentie kwijt.

Volgens algemeen directeur Theo Mommers is dat minder ernstig. 'Er is in principe niks aan de hand, omdat we de mogelijkheid hebben om beroep aan te tekenen. Die zaak zal dan ergens half juli dienen en dan weten we inmiddels wel wat de arbitragecommissie heeft besloten en kunnen we de stukken overhandigen. Uiterlijk 1 augustus weten we dan of we wel of geen licentie krijgen', zei Mommers in het Limburgs Dagblad. Voorwaarde is wel dat op 2 juli een voor Fortuna Sittard positieve uitspraak komt, want anders is het gedaan met betaald voetbal in Sittard.

Mark van Bommel en Kevin Hofland kunnen hun oude club een dienst bewijzen. Indien beide PSV'ers worden verkocht, vloeit mogelijk een deel van de transfersom in de kas van Fortuna Sittard. Volgens de nieuwe transferwet van de FIFA heeft de Limburgse club namelijk recht op een deel van de opbrengst als opleidingsvergoeding. Maar Mommers wil zich niet rijk rekenen. 'Het klopt inderdaad dat wij een deel van de opbrengst zouden kunnen krijgen, alleen is nog niet bekend hoe de FIFA-regeling in Nederland wordt toegepast. Daar stoeit de KNVB nog altijd mee. Dus over de hoogte van het bedrag en over de tijd van uitbetaling, valt nog niks te zeggen.'

Bekijk hier al onze video's