Flinke celstraffen in historische matchfixingzaak in La Liga

Reacties

Een rechtbank in het Spaanse Navarra heeft zware straffen uitgedeeld in een beruchte matchfixingzaak. In totaal zijn er negen mensen veroordeeld.

Flinke celstraffen in historische matchfixingzaak in La Liga
© Pro Shots

Voormalig Osasuna-directeur Ángel Vizcay moet liefst acht jaar en acht maanden de cel in, al kan hij nog wel in beroep. Vizcay en een aantal collega-bestuurders wendden zich in de slotfase van het seizoen 2013/14 tot Betis-spelers Antonio Amaya en Xabier Torres met het 'verzoek' de wedstrijd tegen Real Valladolid op de een na laatste speelronde te winnen en het duel met Osasuna op de laatste speeldag te verliezen. In dat geval zouden de spelers kunnen rekenen op 650.000 euro.

Betis was op dat moment al gedegradeerd. Vizcay kreeg zijn zin met de uitslagen, maar het mocht niet baten: als nummer achttien degradeerde Osasuna eveneens uit La Liga. Beide spelers kregen een celstraf van één jaar opgelegd. Amaya is gestopt, maar Torres komt momenteel uit voor Al Arabi uit Koeweit. Opmerkelijk is dat beiden door blessureleed niet eens in actie kwamen tijdens de bewuste duels.

De zaak is historisch: in Spanje werden nooit eerder mensen veroordeeld voor matchfixing.

Elf manieren om een wedstrijd te fixen: geld, arbiters en zakenlui
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.