Financiële klapper Ajax: meer Europese inkomsten dan eigen begroting

Reacties

Nu het Europese jaar van Ajax erop zit, kan de financiële balans worden opgemaakt. Ondanks de uitschakeling tegen Tottenham Hotspur maakten de Amsterdammers dit seizoen een ongekende klapper. Na het tweeluik tegen Spurs heeft de club dit seizoen meer geld verdiend in de Champions League dan de eigen begroting van negentig miljoen euro.

Financiële klapper Ajax: meer Europese inkomsten dan eigen begroting

Begin dit seizoen wist Ajax zich al verzekerd van een bedrag van circa 42,5 miljoen euro. Dat bedrag was gebaseerd op de startpremie die alle deelnemers krijgen, de miljoenen die de Amsterdammers krijgen op basis van de nieuwe UEFA-coëfficiëntenlijst voor clubs, de marketpool voor verkochte uitzendrechten per land en de recettes van de drie thuisduels met AEK Athene, Benfica en Bayern München. De 'prestatiebonussen' liepen ook verder op, al helemaal na de successen in de knock-outfase tegen Real Madrid en Juventus.

Het behalen van de halve finale leverde Ajax in één klap een bonus van twaalf miljoen euro op, bovenop de ruim dertig miljoen die al was verdiend aan premies. Een plek in de finale had nog eens vijftien miljoen euro opgeleverd. Bij een eindzege was daar nog 7,5 miljoen euro bijgekomen (de bonus voor de triomf an sich plus de premie voor het deelnemen aan de strijd om de Europese Super Cup). Het bleef bij de inkomsten uit kaartverkoop voor de wedstrijden tegen Tottenham, waardoor de Amsterdammers ruim 91 miljoen hebben verdiend.

Inkomsten Ajax uit CL:

Inkomstenbron Bedrag
Startpremie 15,25 miljoen
Coëfficiëntenlijst 18,836 miljoen
Market pool 2,5 miljoen
Recettes 12 miljoen
Prestatiepremies 42,8 miljoen
Totaal 91,386 miljoen

Aandelen
Het aandeel van de NV Ajax daalde na woensdagavond wel op de beurs. De waarde lag een half jaar geleden op zo'n veertien euro per aandeel en steeg door de onverwacht goede prestaties in Europa naar ruim vierentwintig euro. Op donderdagochtend lag de waarde op ongeveer negentien euro. De verwachting is dat Ajax de komende tijd profijt zal hebben van de prestaties op het veld, onder andere door nieuwe commerciële deals en lucratieve spelersverkopen.

Ajax-directeur Edwin van der Sar gaf aan het begin van het seizoen al aan dat de begroting van Ajax verder moet worden opgeschroefd. 'Ik bedoel niet dat wij gaan wedijveren met Real Madrid, Barcelona en Manchester United, maar daaronder zit een laag waar wij ons tussen moeten nestelen. We hebben de laatste jaren niet vaak genoeg overwinterd en we zouden regelmatig moeten doorstoten naar de kwartfinale. Dat is echt wel de ambitie. Daarvoor moet de begroting groeien naar 150 miljoen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.