Filipe Luís, slager voor een dag als Messi op bezoek komt

Reacties

Lionel Messi vertrekt in grootse vorm naar Madrid voor zijn eerste wedstrijd in het Wanda Metropolitano. Een vooruitblik op Atlético versus Barcelona, met aandacht voor de man met de onmogelijke opdracht: Filipe Luís.

Filipe Luís, slager voor een dag als Messi op bezoek komt

Met de druk van heel Argentinië op zijn schouders hielp Messi zijn land in de nacht van dinsdag op woensdag naar het WK. In Quito, op een hoogte van 2,8 kilometer en op een veld waarop de bal oncontroleerbaar leek. Behalve dan voor Messi, die niet af te stoppen was door Ecuadoriaanse verdedigers van respectievelijk FK Krasnodar, Barcelona Guayaquil en São Paulo.

Een kleine vier dagen en een reis over de halve wereld later wacht voor de Argentijn een tegenstander van een andere orde. Filipe Luís, een van de meest trouwe strijders in de equipe van Diego Simeone. Zo wisselvallig als de 32-jarige Braziliaan in zijn seizoen bij Chelsea was, zo solide speelt hij in het shirt van de Madrilenen. In 197 duels in de Spaanse competitie liet hij Atlético één keer in de steek met een directe rode kaart. Zijn tegenstander? Messi. Het delict? Een overtreding met gestrekt been op de rechterknie van de Argentijn.

Risico van het vak als je tegenover Messi staat, legde de linksback afgelopen week uit in gesprek met El Mundo. Tijd voor rushes, dribbels of voorzetten is er dan niet. De volgens velen beste ooit afstoppen, vergt een speciale aanpak. 'Ik heb meer dan dertig keer tegenover hem gestaan en ik speel dan de rol van slager. Dan heb ik andere wapens nodig, want om eerlijk te zijn is het onmogelijk hem zonder overtreding te stoppen in een één-tegen-één-situatie. Het is bekend dat hij de bal niet graag naar achteren speelt, dus je moet er bovenop zitten zodra hij wordt aangespeeld. Je moet het oncomfortabel maken, want zodra hij zich lekker voelt, is het gedaan met je.'

Filipe Luís zit weer eens achter Messi aan. 'Zaterdag zal het niet anders zijn dan de vorige keren. We gaan vechten en ik doe er alles aan hem de bal de ontfutselen, hoe dan ook. Maar hopelijk schudden we elkaar uiteindelijk weer de hand', aldus de linksback die bij Ajax en Real Madrid als jongeling niet slaagde.
Filipe Luís zit weer eens achter Messi aan. 'Zaterdag zal het niet anders zijn dan de vorige keren. We gaan vechten en ik doe er alles aan hem de bal de ontfutselen, hoe dan ook. Maar hopelijk schudden we elkaar uiteindelijk weer de hand', aldus de linksback die bij Ajax en Real Madrid als jongeling niet slaagde.

Hoe sterk het defensieve imago van de ploeg van El Cholo ook is, Atlético geldt op papier als een van de favoriete tegenstanders van Messi. Alleen tegen Sevilla scoorde de rechtsbuiten vaker. Daarbij moet gezegd worden dat er door de jaren heen in de Champions League en het bekertoernooi meer dan een handvol confrontaties waren.

Toppers waarbij Atlético de grens van het schofterige opzoekt, zeker in het tijdperk van Simeone. Maar wel alléén in die negentig minuten. 'Ik heb in de film de rol van de slechterik', weet Filipe Luís. 'Ik heb fouten gemaakt en hard gevochten, maar Messi heeft me dat nooit verweten. Na afloop schudden we elkaar de hand, feliciteert hij me als we gewonnen hebben en de volgende keer dat we elkaar treffen groeten we elkaar. Het enige wat ik voel voor hem is bewondering.'

De laatste ploeg die Messi in Spanje afstopte was Girona. Pablo Maffeo had de opdracht meegekregen een avondlang in het spoor van de Argentijn door te brengen. 'Messi zei al snel tegen me "Dus ik heb je heel de wedstrijd bij me." Ik antwoordde: Je bent de beste in de wereld, jou verlies ik niet uit het oog', gaf de twintigjarige Spanjaard na afloop prijs. Net zo trots als de Manchester City-huurling zelf waren zijn ouders. Maffeo senior grapte tegenover een verslaggever of hij wel zeker wist dat het zijn zoon was die Messi volgde en niet andersom.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het grootste compliment voor Messi (30) is dat dertien jaar na zijn debuut nog steeds naar nieuwe manieren gezocht wordt om hem uit de wedstrijd te houden. Mandekking, zonedekking, (drie)dubbele rugdekking. Er is geen definitief antwoord, weet ook Filipe Luís. Hij heeft zijn eigen manier gevonden om de schade zoveel mogelijk te beperken. Als de slechterik.

Het volledige programma:

Zaterdag
13.00 uur: Athletic de Bilbao - Sevilla
16.15 uur: Getafe - Real Madrid
18.30 uur: Alavés - Real Sociedad
20.45 uur: Atlético Madrid - Barcelona
 
Zondag
12.00 uur: Eibar - Deportivo La Coruña
16.15 uur: Girona - Villarreal
18.30 uur: Málaga - Leganés
20.45 uur: Real Betis - Valencia
 
Maandag
21.00 uur: Las Palmas - Celta de Vigo
'Atlético heeft overal een antwoord op, behalve op Messi in topvorm'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.