FIFPro slaat alarm over dopingstraffen na schorsing Guerrero

Reacties

De internationale spelersvakbond FIFPro heeft een spoedoverleg met wereldvoetbalbond FIFA aangevraagd naar aanleiding van de verlenging van de schorsing van Peruviaan Paolo Guerrero.

FIFPro slaat alarm over dopingstraffen na schorsing Guerrero

Volgens de FIFPro is de straf van veertien maanden schorsing voor Guerrero, die daardoor het WK moet missen, veel te zwaar en het zoveelste voorbeeld van anti-dopingregels die leiden tot ongepaste straffen. 'Het is vastgesteld dat Guerrero er niet op uit was om vals te spelen en het verboden middel niet bewust heeft ingenomen.'

De FIFPro wil nu dat FIFA en andere belangenorganisaties in het voetbal de anti-dopingregels onder loep nemen. Veranderingen zijn volgens de vakbond nodig om ervoor te zorgen 'dat de rechten van spelers op de best mogelijke manier worden beschermd'.

Bij Guerrero, topscorer aller tijden van zijn land, werden tijdens een dopingcontrole eind 2017 sporen van cocaïne aangetroffen in het bloed, waarna de FIFA de nu 34-jarige aanvaller voor een jaar schorste. Guerrero ontkende het gebruik van het verbodel middel. Hij tekende met succes beroep aan en zag zijn schorsing door een commissie van de FIFA worden teruggebracht tot zes maanden. Dat zou betekenen dat Guerrero het WK toch zou kunnen meemaken.

De World Anti-Doping Agency (WADA) accepteerde dit niet en ging in beroep bij het CAS. Het sporttribunaal heeft het hoger beroep van de WADA gehonoreerd en meldt dat de schorsing van Guerrero is verlengd tot veertien maanden. Hij heeft reeds zes maanden van die schorsing uitgezeten en moet nu dus nog acht maanden wachten voordat hij weer mag voetballen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.