FIFA schuldig: WK kreeg ten onrechte stempel 'klimaatneutraal'

Reacties

Diverse milieugroepen hebben dinsdag hun gelijk gekregen van de Zwitserse reclamewaakhond. Die deed uitspraak dat de FIFA het wereldkampioenschap in Qatar nooit als 'klimaatneutraal' had mogen bestempelen.

FIFA schuldig: WK kreeg ten onrechte stempel 'klimaatneutraal'
© Pro Shots

Dat was misleidend, oordeelt de waakhond, omdat het helemaal niet duidelijk is of de klimaatimpact van het toernooi ongedaan kan worden gemaakt. De FIFA dient zich in de toekomst te onthouden van dergelijke claims, tenzij het op het moment van de communicatie een volledige onderbouwing kan geven van zijn berekening, op basis van algemeen geaccepteerde methoden.

In de uitspraak verklaarde de Zwitserse reclamewaakhond dat 'de FIFA de valse en misleidende indruk gaf dat het WK in Qatar al voor en tijdens het WK klimaatneutraliteit had bereikt.' Ze stelden ook dat FIFA geen 'geloofwaardig bewijs (had verstrekt) hoe alle CO2-emissies van dit toernooi konden worden gecompenseerd in lijn met Zwitserse standaarden.

'Dit is een heel belangrijk besluit', reageerde Frank Huisingh van Fossil Free Football, een groep bezorgde voetbalfans die klimaatbelastende zaken uit het voetbal wil werken en het voetbal fossielvrij wil maken.. 'Het is nu tijd voor de FIFA om serieus klimaatbeleid te gaan maken.'

De zaak tegen de FIFA was onder meer aangespannen door het Nederlandse Fossil Free Football en Reclame Fossielvrij. Ook groeperingen uit België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland kwamen in actie. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.