'FIFA plant fonkelnieuw toernooi een maand vóór Premier League-seizoen'

Reacties

De eerste editie van het nieuwe FIFA Club World Cup zal in de zomer van 2025 worden gespeeld in Amerika, zo meldt Sky Sports zondag. De FIFA zal dit vermoedelijk snel gaan bevestigen.

'FIFA plant fonkelnieuw toernooi een maand vóór Premier League-seizoen'
© Pro Shots

De FIFA Club World Cup is het WK voor clubs waar clubs uit diverse continenten aan deelnemen. Twaalf clubs uit Europa zullen meedoen, waarvan de deelname van Chelsea, Real Madrid en Manchester City al zeker is. De overige clubs moeten nog bekend worden gemaakt. 

Volgens Sky Sports begint het toernooi op 15 juni en wordt de finale afgewerkt op 13 juli 2025. Detail: dat is slechts een maand voor het nieuwe seizoen in de Premier League van start gaat. Dat roept automatisch ook vragen op, omdat de belasting van spelers al maximaal is en zij dus nóg zwaarder belast zullen gaan worden. De FIFA heeft daar echter zoveel mogelijk rekening mee gehouden: na iedere wedstrijd krijgen spelers drie dagen rust, om ze te ontzien.

Toch liegt het aantal officiële wedstrijden er niet om: dat zou zomaar over de tachtig kunnen gaan. Een stijging van maar liefst tien procent, interlands meegerekend. Trainers, maar vooral spelers klagen steen en been dat er te veel wedstrijden worden gespeeld.

Spelersvakbond FIFPRO heeft er bij de FIFA op aangedrongen dat spelers een verplichte onderbreking van 28 dagen nodig hebben. Als dat erkend wordt, levert dit organisatorische problemen op voor de Premier League, omdat sommige clubs langer in het toernooi zitten dan anderen, terwijl de voorbereiding op een nieuw competitieseizoen dan niet optimaal benut wordt. Daarnaast wordt de wedstrijd om de Community Shield gespeeld vóór het nieuwe Premier League-seizoen van start gaat. Daardoor rijst de vraag in hoeverre trainers op het toernooi in Amerika op volle oorlogssterkte aan zullen treden of met B-teams spelen.

De FIFA plant momenteel ook een Club World Cup voor vrouwen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.