FIFA gunt Australië transfer naar Azië

Australië maakt per direct deel uit van de Aziatische voetbalbond. De FIFA besloot woensdag in Frankfurt de verhuizing van The Socceroos goed te keuren.

FIFA gunt Australië transfer naar Azië

Enkele maanden geleden diende de transfer zich al aan. Australië staat al jaren op eenzame hoogte in Oceanië, waar het land dwergen als Amerikaans Samoa en Tonga met 31-0 en 22-0 duidelijk de baas was. In Azië stuiten de Aussies op meer tegenstand.

'Alle betrokkenen zijn gelukkig', verklaarde FIFA-voorzitter Sepp Blattter. 'Oceanië heeft jarenlang gedacht dat Australië veel te sterk was voor de overige elf landen. Nu hebben Nieuw Zeeland en de overige eilanden ten minste een kans zich te kwalificeren voor het WK.'

Ook voor Australië vergroot de verhuizing naar Azië de kansen op WK-deelname. Tot en met de huidige kwalificatiecampagne moet de winnaar van Oceanië via beslissingswedstrijden met een Aziatisch dan wel Zuid-Amerikaans land strijden om een WK-ticket. Steevast sneuvelde Australië, zoals tegen Argentinië (WK 1994), Iran ('98) en Uruguay (2002).

Sinds het WK van 1982 heeft geen enkele land uit Oceanië deelgenomen aan het WK. Destijds bereikte Nieuw Zeeland de eindronde. Australië kwalificeerde zich voor het laatst in 1974.

Bekijk hier al onze video's