Feyenoord-herinneringen: via Inter naar de finale

Reacties

In de week van de release van onze Feyenoord-special blikken we elke dag terug op een memorabele wedstrijd van de Rotterdammers. Als eerste Feyenoord - Internazionale, van 11 april 2002.

Feyenoord-herinneringen: via Inter naar de finale

Feyenoord was in 2002 de laatste Nederlandse club die beslag legde op een Europese hoofdprijs. In de finale rekende de club op inmiddels legendarische wijze af met Borussia Dortmund (3-2), maar hoe reikten de Rotterdammers ook alweer tot die eindstrijd? Na een knappe 0-1 zege in Milaan op Internazionale maakte Feyenoord het karwei in eigen huis af.

De schrik zat er snel in. De versnelling, de dribbel, de droge knal richting de verre hoek. Met zijn vingertoppen voorkwam Edwin Zoetebier dat Ronaldo Luis Nazário de Lima vroeg scoorde namens Inter. Feyenoord richtte zich daarna op, zoals het in het UEFA Cup-toernooi al keer op keer had gedaan. In minuut zeventien liet Pierre van Hooijdonk het stadion ontploffen, toen hij Javier Zanetti in de lucht tot dwerg degradeerde en raakkopte (foto onder). Toen Jon Dahl Tomasson elf minuten voor rust ook nog de 2-0 binnenprikte na een misser van Bonaventure Kalou, leek het helemaal niet meer mis te kunnen.

Maar mis ging het nog bijna. Cristiano Zanetti kopte in de 84ste minuut de 2-1 tegen de touwen en toen Mohamed Kallon de bal in extremis vanaf de strafschopstip tegen de touwen joeg, was het nog even bibberen geblazen. Na een paar bange minuten die uren leken te duren, blies Antonio López Nieto eindelijk driemaal op zijn fluit. Opluchting werd al snel verdrongen door vreugde. De finale was gehaald!

Direct na afloop sprak Paul Bosvelt profetische woorden: 'Of dit de mooiste avond van mijn carrière was? Nee, die gaat nog komen.' In de Feyenoord-special van VI lees je een uitgebreide terugblik op de UEFA Cup-winst van de Rotterdammers in 2002.

Opstelling Feyenoord: Zoetebier; Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Aros; Bosvelt, Emerton, Kalou (74. Leonardo II), Tomasson, Van Persie (36. Leonardo); Van Hooijdonk.
Opstelling Inter: Toldo; Ferraro, Di Biagio, Materazzi, J. Zanetti; Seedorf (58. Sérgio Conceição), C. Zanetti, Emre, Dalmat; Ventola, Ronaldo (69. Kallon).

VI Legends, Feyenoord

Na de succesvolle specials over de titel van PSV, Ajax twintig jaar na de Champions League-zege en de liefde voor het Engelse voetbal vormt de Feyenoord-special het startpunt van de VI Legends-reeks, waarin we stilstaan bij mijlpalen uit de voetbalgeschiedenis. De Feyenoord-special is hier te bestellen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.