Feyenoord zwalkt sinds medio september, schiettent-Ziyech trekt verder

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag komt de volledige traditionele topdrie in actie. Het bal wordt geopend door Feyenoord, dat op bezoek gaat bij ADO Den Haag. Om 14.30 uur klinkt het eerste fluitsignaal bij Ajax - FC Utrecht en om 16.45 uur trekt PSV ten strijde tegen FC Twente. Verder gaat revelatie PEC Zwolle op bezoek bij Vitesse.

Feyenoord zwalkt sinds medio september, schiettent-Ziyech trekt verder

ADO Den Haag - Feyenoord

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Punten ADO Den Haag in laatste 5 duels9
Punten Feyenoord in laatste 5 duels5

Actueel

• Ondanks het 2-0 verlies van vorige week bij PEC Zwolle staat ADO Den Haag er nog altijd prima voor met dertien punten uit tien wedstrijden. De residentieclub boekte tot nu toe vier zeges en ging vijfmaal onderuit. De situatie bij Feyenoord is bekend. De landskampioen presteert dit najaar uiterst teleurstellend en heeft al tien punten minder dan koploper PSV.

ADO Den Haag fabriceerde in de eerste tien speelrondes slechts negen goals; alleen Sparta Rotterdam (acht doelpunten) presteerde voorafgaand aan dit weekeinde slechter in dit opzicht. Vorige week bij PEC Zwolle kwam ADO niet eens tot een schot op doel.

'Voldoende houvast voor Van Bronckhorst om nieuw puntenverlies te voorkomen'

• Van medio september tot aan het begin van dit weekeinde veroverde Feyenoord slechts vijf puntjes in zes competitieduels. Alleen FC Groningen en Sparta Rotterdam deden het in die periode nóg slechter. Feyenoord is ook een van de slechtst presterende titelverdedigers van deze eeuw.

ADO Den Haag veroverde in de afgelopen zes speelrondes tien punten, het dubbele van het totaal van Feyenoord in die periode.

'Gebrek aan scorend vermogen ADO is zorgwekkende gedachte'

• Het verval van Feyenoord is in die zin opmerkelijk dat de landskampioen in verdedigend opzicht de zaakjes nog altijd voor elkaar lijkt te hebben. De formatie van Giovanni van Bronckhorst stond in de eerste tien speelrondes slechts 94 schoten toe, verreweg het minste aantal van de Eredivisie-clubs.

'Geen daden maar woorden bij Feyenoord dit seizoen'

• ADO Den Haag trof dit Eredivisie-seizoen slechts tweemaal doel in de eerste helft, het laagste aantal van alle teams. In dit klassement leidt Feyenoord de dans, met dertien goals voor rust.

Een razendsnelle vooruitblik op ADO Den Haag - Feyenoord

Alle teams hebben deze Eredivisie-jaargang al wel eens met het hoofd gescoord. Nou ja, bijna alle ploegen. Alleen ADO Den Haag heeft nog niet gescoord op deze wijze.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: PEC Zwolle - ADO Den Haag
Samenvatting: Roda JC Kerkrade - Feyenoord

Historie

• Voor de 44ste keer is de Hofstad het decor van een Eredivisie-duel tussen ADO Den Haag en Feyenoord. Beide clubs triomfeerden tot nu zestien keer. Elf keer voegde zowel ADO als Feyenoord een punt toe aan het totaal na een onderlinge confrontatie.

• Kijken we alleen naar deze eeuw, dan is de balans ook in evenwicht met vijf zeges voor beide equipes en drie remises.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - Feyenoord:

SeizoenUitslag
2012/132-0
2013/143-2
2014/150-1
2015/161-0
2016/170-1

Ajax - FC Utrecht

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Björn Kuipers
Punten Ajax in laatste 5 duels12
Punten FC Utrecht in laatste 5 duels5

Actueel

Sinds het 1-2 verlies tegen Vitesse op 24 september won Ajax al zijn vijf officiële wedstrijden. In die serie lieten de Amsterdammers liefst negentien keer een treffer aantekenen. FC Utrecht is de laatste weken behoorlijk teruggevallen. Van de laatste zes Eredivisie-duels wonnen de Domstedelingen er slechts één.

• Met liefst vijftig inzetten voert Hakim Ziyech de rangschikking van meeste doelpogingen in de Eredivisie aan. Klaas-Jan Huntelaar staat met veertig doelpogingen derde in dit klassement. De hoogst genoteerde FC Utrecht-speler is Zakaria Labyad op de vijfde positie.

• Willem Janssen was afgelopen week tegen NAC Breda trefzeker voor FC Utrecht. De ex-speler van onder meer FC Twente is de enige speler die in de laatste elf Eredivisie-seizoenen minimaal één doelpunt produceerde.

Een razendsnelle vooruitblik op Ajax - FC Utrecht

In de eerste tien speelrondes produceerde Ajax liefst 26 treffers. De laatste keer dat de Amsterdammers zo trefzeker waren, was onder Martin Jol in de jaargang 2010/11.

Ajax - FC Utrecht is ook een duel tussen Siem de Jong en Urby Emanuelson, die respectievelijk 88 en 87 competitiewedstrijden voor de Amsterdammers afwerkten in de Johan Cruijff Arena. Alleen Maarten Stekelenburg gaat het duo voor met 96 optredens.

'Siem de Jong klopt niet, maar beukt op de deur bij Ajax'

• Dit Eredivisie-seizoen incasseert FC Utrecht zijn eerste treffer gemiddeld in de 25ste minuut, vroeger dan elk ander team. Ajax krijgt gemiddeld in de 57ste minuut zijn eerste tegentreffer.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: Willem II - Ajax
Samenvatting: FC Utrecht - NAC Breda

Historie

Ajax zegevierde tot nu toe in 37 van de 47 Eredivisie-thuisduels met FC Utrecht, dat zes keer een punt veroverde en vier keer won. Van de laatste dertien uitgaves wonnen de Amsterdammers er slechts zes.

FC Utrecht kan de negende club worden waartegen Ajax tweehonderd Eredivisie-doelpunten maakt. Momenteel staat de teller op 198 goals.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - FC Utrecht:

SeizoenUitslag
2012/131-1
2013/143-0
2014/153-1
2015/162-2
2016/173-2

Vitesse - PEC Zwolle

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Punten Vitesse in laatste 5 duels8
Punten PEC Zwolle in laatste 5 duels11

Actueel

Hoewel Vitesse afgelopen week met 2-4 verloor van PSV bezette de Europa League-deelnemer nog altijd de vijfde plaats bij het ingaan van dit weekeinde. De Arnhemmers hebben drie punten minder dan PEC Zwolle, dat vooralsnog dé revelatie van dit Eredivisie-seizoen is.

• Vitesse was in de eerste tien speelrondes de meest efficiënte ploeg van de Eredivisie. Liefst 22,9 procent van de schoten van de Arnhemmers mondde uit in een doelpunt. Verder zit geen enkele club aan een schotconversie van minimaal twintig procent.

PEC Zwolle totaliseert na tien speelrondes al 21 punten. Dat zijn er liefst twaalf meer dan vorig seizoen in dit stadium van de competitie.

'Van 't Schip blijft graag nog even op de roze wolk zitten met PEC'

• Diederik Boer kan een clubrecord verbeteren. De doelman heeft al 306 minuten geen treffer geïncasseerd in de Eredivisie. Het clubrecord van PEC Zwolle is in handen van Bert van Geffen met 393 minuten zonder tegengoal.

Vitesse kwam in zijn laatste elf Eredivisie-duels tot scoren. Alleen Ajax, twaalf wedstrijden op rij met minimaal één treffer, is bezig aan een betere serie.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: Vitesse - PSV

Voor een samenvatting van PEC Zwolle - ADO Den Haag, zie hierboven

Historie

PEC Zwolle zegevierde nog nooit op bezoek bij Vitesse. De negen vorige Eredivisie-ontmoetingen tussen deze teams in Arnhem mondden uit in zeven overwinningen voor de thuisploeg en twee gelijke spelen.

Donderdag verloor Vitesse van Zulte Waregem in het Europa League-toernooi.

Afgelopen seizoen eindigde dit duel in een 3-1 zege voor Vitesse. Alle doelpuntenmakers bij de Arnhemmers zijn inmiddels vertrokken: Lewis Baker, Yuning Zhang en Nathan.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - PEC Zwolle:

SeizoenUitslag
2012/132-1
2013/143-0
2014/152-1
2015/161-1
2016/173-1

PSV - FC Twente

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Punten PSV in laatste 5 duels15
Punten FC Twente in laatste 5 duels6

Actueel

• Los van de nederlaag bij SC Heerenveen is PSV bezig aan een vlekkeloze competitie. Vorig seizoen waren de Eindhovenaren lange tijd de jager, nu zijn ze de prooi. Bij FC Twente, waar Gertjan Verbeek zijn vuurdoop beleeft, staat de teller pas op negen punten na drie zeges en liefst zeven verliesbeurten.

'Van Halst de technische baas, maar Verbeek bepaalt wat er gaat gebeuren'

• Verbeek zal vooral de weerbaarheid van de FC Twente-spelers willen verhogen. De Tukkers wonnen in de eerste tien speelrondes slechts 46,5 procent van hun persoonlijke duels, het laagste aantal van alle Eredivisie-clubs.

PSV aast op de beste competitiestart sinds 1987/88, het seizoen waarin de Eindhovenaren alle mogelijke prijzen veroverden. Destijds had PSV volgens het systeem van drie punten voor een zege liefst 33 van de 33 punten na elf speelrondes, nu kan het aantal op dertig punten uitkomen.

Een razendsnelle vooruitblik op PSV - FC Twente

• Indien PSV afrekent met FC Twente is het een jaar zonder puntenverlies in competitieduels in het Philips Stadion. De Eindhovenaren zijn wel gewaarschuwd: precies een jaar geleden waren de Tukkers de laatste ploeg die PSV punten afhandig maakte in Eindhoven met een 1-1 gelijkspel.

Als vanzelfsprekend kan Hirving Lozano voor een mijlpaal zorgen. De Mexicaanse smaakmaker kan de eerste PSV'er worden die in zijn eerste vijf Eredivisie-thuisduels tot scoren komt.

• De formatie van Phillip Cocu heeft het succes ook te danken aan Jeroen Zoet. De doelman keerde dit seizoen liefst 77,8 procent van de schoten die hij op zich afgevuurd kreeg. Alleen ADO Den Haag-keeper Robert Zwinkels heeft een hoger reddingspercentage.

• FC Twente ging in zijn laatste acht Eredivisie-wedstrijden buiten Enschede onderuit, een evenaring van het negatieve clubrecord van 48 jaar geleden.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Voor een samenvatting van Vitesse - PSV, zie hierboven

Samenvatting: FC Twente - Excelsior

Historie

PSV nam het op eigen bodem in Eredivisie-verband 51 keer op tegen FC Twente. De Tukkers sleepten vier zeges in de wacht. Dertig keer triomfeerde PSV en zeventien keer bleef een winnaar uit.

Jos Hooiveld over de komst van Gertjan Verbeek.

• Verbeek verloor in zijn carrière als Eredivisie-trainer al dertien keer van PSV. In geen enkele club moest hij zo vaak zijn meerdere erkennen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - FC Twente:

SeizoenUitslag
2012/133-0
2013/143-2
2014/152-0
2015/164-2
2016/171-1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.