Feyenoord zet ondanks pijntjes grote stap richting derde plaats

Feyenoord trad zondag op volle oorlogssterkte aan tegen Fortuna Sittard. Waar de buitenwacht het bezoek aan de laagvlieger bestempelde als een tussendoortje, wilde trainer Arne Slot wilde niets aan het toeval overlaten. Dat loonde en dat betekent dat de derde plaats in zicht komt.

Fortuna Sittard
1 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Slot weigerde in Sittard met een veredeld B-elftal aan te treden. De trainer koos voor dezelfde elf namen die donderdag in de eerste halve finale van de Conference League afrekenden met Olympique Marseille. Fortuna moet nog alle zeilen bijzetten om degradatie af te wenden, maar kreeg in de openingsfase te maken met een stormloop van de bezoekers.

Feyenoord stapelde kans op kans en haalde voor rust twee keer de trekker over. Beide doelpunten kwamen opvallend genoeg op naam van Lutsharel Geertruida, die nog nooit twee keer scoorde in een wedstrijd. In de achtste minuut profiteerde de jeugdinternational van mistasten van doelman Yanick van Osch, halverwege de eerste helft was het op aangeven van Reiss Nelson opnieuw raak (0-2). Tussendoor miste Orkun Kökçü nog een penalty.

Slot wisselt
Nelson leek de wedstrijd tien minuten na rust in het slot te gooien. De Engelse aanvaller maakte via de binnenkant van beide palen zijn tweede Eredivisie-doelpunt (0-3). Dat was voor Slot het signaal om het rustiger aan te doen. Kökçü, Cyriel Dessers en Luis Sinisterra kregen rust en ook Guus Til zou niet lang meer binnen de lijnen blijven. Zian Flemming deed twintig minuten voor tijd nog wat terug, maar spannend zou het niet meer worden in Limburg (1-3).

Dat betekent dat de ogen in Rotterdam weer kunnen worden gericht op de Conference League. Donderdag wacht de return tegen Olympique Marseille. Feyenoord kwam niet helemaal ongeschonden uit de strijd in Sittard. Dessers nam met een zak ijs op zijn enkel plaats op de bank, terwijl er ook even zorgen waren na een tik voor Senesi. De uitgeputte Argentijn moest zich vlak voor tijd laten vervangen, maar de schade leek mee te vallen.

Door de overwinning vergrootte Feyenoord het gat met nummer vier FC Twente tot vijf punten. Voor Fortuna Sittard wordt het nog drie wedstrijden billenknijpen. De voorsprong op nummer zestien PEC Zwolle bedraagt drie punten.