Feyenoord wint nipt in Limburg en kan zich richten op bekerfinale

Feyenoord maakte het zichzelf zondagmiddag nog knap lastig op bezoek bij Fortuna Sittard, maar Arne Slot zag zijn ploeg wel (voor het eerst) winnen van een door Danny Buijs samengesteld elftal. De Rotterdammers kunnen hun aandacht nu verleggen naar de bekerfinale, thuis tegen NEC over zeven dagen.

Fortuna Sittard
0 - 1
Feyenoord
Feyenoord

De eerste volwaardige kans was na een kwartier voor Yankuba Minteh, de Gambiaan stuitte op doelman Michael Verrip nadat de bal zich weigerde te lenen voor een fijne controle. De Limburgers hadden de dreiging niet helemaal begrepen. Een paar minuten later scoorde Dávid Hancko na halfbakken verdedigen.

Feyenoord was lang niet op zijn best, en ondervond in Limburg stukken meer tegenstand dan Ajax zeven dagen eerder had geboden in De Kuip. Desondanks kreeg het kansen op 0-2, onder meer Bart Nieuwkoop had de marge kunnen verdubbelen in een wedstrijd die maar niet wilde beklijven. Feyenoord, met een onoverbrugbare achterstand op PSV en een zeer comfortabele voorsprong op FC Twente, leek in Sittard niet het heilige vuur te hebben.

Op het uur kreeg Dimitrios Siovas zelfs een volwaardige kans op 1-1, de Griek volleerde wild over het doel. Een paar minuten later dacht Igor Paixão 0-2 te maken met een fraaie stift, maar de Braziliaan was te snel vertrokken. Vrij ironisch, gezien het lome tempo waarop de minuten voorbij kabbelden in dit duel. Ook invaller Ayase Ueda kwam dicht bij een doelpunt, maar de beslissing bleef uit.

Feyenoord vierde in de slotfase de rentree van Gernot Trauner, de Oostenrijker had ruim twee maanden moeten toekijken met een blessure. Ook Lutsharel Geertruida en Luka Ivanusec verkwanselden goede kansen om aan alle onzekerheid een einde te maken. Die onzekerheid was overigens relatief: het team van Buijs stichtte amper gevaar en moest zich uiteindelijk dus ook gewonnen geven.

Feyenoord kan de tweede plek, en dus rechtstreeks Champions League-voetbal, amper nog ontgaan en heeft de bekerfinale van zondag als belangrijkste afspraak in de resterende weken. Fortuna hoeft niet wakker te liggen van degradatie, maar de play-offs voor Europees voetbal lijken nu wel definitief uit beeld.