Feyenoord wil reputatie in finales eer aan doen tegen AZ

Reacties

AZ en Feyenoord strijden zondagavond (aftrap 18.00 uur) om de eindzege in de honderdste editie van het KNVB-bekertoernooi. In samenwerking met Opta brengen we elf feiten over de clash in De Kuip.

Feyenoord wil reputatie in finales eer aan doen tegen AZ

• Door de resultaten in de midweekse speelronde staat het vast dat AZ minimaal als derde eindigt in de Eredivisie. De Alkmaarders zijn zelfs nog in de race voor de tweede plaats. Feyenoord kan niet meer stijgen of dalen en wordt sowieso vierde.

AZ zoekt bevestiging, Feyenoord vreest duo Weghorst-Jahanbakhsh

Voor Feyenoord wordt het de zeventiende KNVB-bekerfinale, waarmee het nummer twee PSV op deze lijst evenaart. Met 24 bekerfinales is Ajax recordhouder. De Rotterdammers sleepten de trofee twaalf keer in de wacht, voor het laatst in 2016. Feyenoord won dus liefst 75 procent van zijn finales.

• AZ stond zes keer in de eindstrijd en triomfeerde vier keer. Vorig seizoen verloren de Alkmaarders in de finale van Vitesse. Ajax is de laatste club die twee keer op rij de eindstrijd verloor, in 1980 en 1981.

Haps zeldzame back die Jahanbakhsh kan afstoppen

Feyenoord won dit seizoen al twee keer in Eredivisie-verband van AZ. Op 1 oktober 2017 werd het in Alkmaar liefst 0-4 door onder meer twee doelpunten van Steven Berghuis. In De Kuip werd het op 11 maart van dit jaar 2-1 voor Feyenoord.

• Het moet raar lopen wil Wout Weghorst géén topscorer in het KNVB-bekertoernooi worden. De aanvalsleider van AZ staat eerste in het klassement met negen treffers. Liefst zeven spelers delen de tweede plek met vier goals. Onder hen Berghuis, Oussama Idrissi en Sam Larsson.

Feyenoord treft AZ in 'spannendste toernooi van Europa'

Ook in het assistklassement leidt Weghorst de dans met drie passes voorafgaand aan een doelpunt. De aanvaller deelt de koppositie met zijn ploeggenoot Alireza Jahanbakhsh en Chovanie Amatkarijo van RKC Waalwijk.

• Feyenoord speelde op weg naar de finale alleen maar thuiswedstrijden. Achtereenvolgens ADO Den Haag, de amateurs van Swift, Heracles Almelo, PSV en Willem II werden verslagen. AZ rekende af met MVV Maastricht (uit), Almere City FC (uit), Fortuna Sittard (uit), PEC Zwolle (thuis) en FC Twente (thuis).

Van de laatste twintig wedstrijden tegen een club uit de traditionele topdrie verloor AZ er liefst achttien. In geen van die twintig duels hield de equipe uit Alkmaar de nul.

Analyse: de voor- en nadelen van Robin van Persie

Er komt sowieso een einde aan een unieke serie. Tussen 2009 en 2017 wonnen negen verschillende clubs de KNVB-beker: SC Heerenveen, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, PEC Zwolle, FC Groningen, Feyenoord en Vitesse. AZ of Feyenoord wordt de enige club met twee gewonnen bekers tussen 2009 en 2018.

Feyenoord zette dit bekertoernooi liefst 26 verschillende spelers in, alleen FC Twente gebruikte er meer (27). AZ-coach John van den Brom gaf aan negentien selectieleden speeltijd, bij elf ploegen lag dit aantal hoger.

• De afgelopen seizoenen plaatste de bekerwinnaar zich rechtstreeks voor de poulefase van het Europa League-toernooi. Dat is nu, door de teloorgang van Nederland op de coëfficiëntenlijst, niet meer het geval. Normaal gesproken moet de winnaar van zondagavond instromen in de derde voorronde van de Europa League. Als Arsenal of Olympique Marseille echter de lopende editie van dit toernooi wint, ligt er alsnog een ticket voor de groepsfase klaar voor AZ of Feyenoord omdat er dan wordt geschoven met tickets. Lees hier de uitleg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Voor AZ is finale mooie gelegenheid om te breken met de statistieken'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.