Berghuis gidst opgefrist Feyenoord langs vrijgevig AZ

Reacties

Na vier nederlagen in de laatste vijf officiële wedstrijden weet Feyenoord weer wat winnen is. Met een opgefriste opstelling waren de Rotterdammers veel te sterk voor AZ: 0-4.

Berghuis gidst opgefrist Feyenoord langs vrijgevig AZ

Trainer Giovanni van Bronckhorst liet Michiel Kramer en Kevin Diks, die de laatste weken behoorlijk onder vuur lagen, op de bank beginnen tegen AZ. De geprezen Soufyan Amrabat kreeg de kans als rechtsback, terwijl Sam Larsson als linksbuiten startte. Zodoende was Jean-Paul Boëtius de spits van Feyenoord in Alkmaar.

De wijzigingen sorteerden overigens niet direct effect. AZ was sterker in de openingsfase en scoorde na acht minuten via Wout Weghorst, maar dat doelpunt ging niet door omdat aangever Joris van Overeem werd afgevlagd voor buitenspel (zie video onder deze alinea). Een cadeautje voor Feyenoord, want van buitenspel was absoluut geen sprake.

Drie minuten later lag de bal er aan de andere kant in. Steven Berghuis kreeg de bal tegen zijn oude club met wat fortuin voor zijn voeten en schoot via de onderkant van de lat binnen. Tonny Vilhena gaf de bal voor de zekerheid nog een extra tikje in het doel, maar de inzet van Berghuis was al over de doellijn.

Het spel bleef ook na de 0-1 heerlijk op en neer golven. Guus Til werd voor doelman Brad Jones gezet door Van Overeem, maar schoot zwak in. Aan de andere kant was het na zeventien minuten wel raak. Feyenoord brak via Larsson uit na slordig balverlies van AZ op het middenveld. De Zweed werd totaal niet aangepakt door de AZ-defensie en schoot vanaf een meter of zeventien hard raak in de bovenhoek: 0-2.

Voetballend was AZ niet eens zoveel minder, maar zonder aanvoerder Ron Vlaar was het defensief erg kwetsbaar. Vlak nadat een inzet van Wout Weghorst door Amrabat van de lijn werd gehaald, lag de 0-3 in het net. Stijn Wuytens schoof de bal op onbegrijpelijke wijze zomaar in de voeten van Berghuis, die vervolgens binnenschoot. Zijn schuiver leek houdbaar voor doelman Marco Bizot, maar die slaagde er desondanks niet in redding te brengen.

Het verzet van AZ, dat de van Feyenoord gehuurde Marko Vejinovic nog voor rust met een blessure zag uitvallen, was daarmee definitief gebroken. De Alkmaarders kwamen er geen moment meer aan te pas en de 0-4 in de 57ste minuut kwam dan ook niet als een verrassing. Een perfecte voorzet van uitblinker Berghuis werd bij de tweede paal binnengetikt door Tonny Vilhena.

AZ mocht van geluk spreken dat Feyenoord een versnelling lager ging spelen. Berghuis kreeg nog wel twee grote kansen, maar slaagde er niet in zijn derde van de middag te maken. Feyenoord staat nu tweede met vijftien punten uit zeven wedstrijden, drie punten minder dan koploper PSV. AZ, waar Teun Koopmeiners zijn Eredivisie-debuut maakte, kreeg na de onverwachte nederlaag tegen Excelsior (0-2) een tweede klap te verwerken en zakt naar de zevende plek met twaalf punten.

'Met Larsson, Boëtius en Berghuis is Feyenoord veel verrassender'
El Ahmadi: 'Dit was de beste wedstrijd van het seizoen'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.