Feyenoord wil na 4.529 dagen einde maken aan Arena-misère

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Vanzelfsprekend is de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord zondag de meest in het oog springende wedstrijd. Koploper PSV gaat later op de dag op bezoek bij Heracles Almelo en het programma wordt gecompleteerd door de Rotterdamse derby tussen Sparta en Excelsior en het treffen tussen Willem II en FC Groningen.

Feyenoord wil na 4.529 dagen einde maken aan Arena-misère

Sparta Rotterdam - Excelsior

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:0 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:5 punten

Actueel

• Zeker na het verlies tegen Vitesse van dinsdagavond is de situatie bij Sparta Rotterdam precair. De Kasteelheren begonnen dit weekeinde op de laatste plaats en kijken met jaloezie naar Excelsior, dat overwinterde op de twaalfde stek.

• Door zijn recente reserverol is het nog maar de vraag of Michel Breuer zijn opwachting maakt tegen Excelsior, de club waarvoor hij in het seizoen 1998/99 debuteerde in het profvoetbal.

• Excelsior verzamelde dit Eredivisie-seizoen al vier clean sheets, net zoveel als in de volledige voorbije jaargang.

In het inhaalduel van dinsdag verloor Sparta Rotterdam van Vitesse.

• Sparta Rotterdam bleef in zijn laatste drie Eredivisie-duels zonder treffer, tegen Feyenoord (0-7), FC Groningen (4-0) en Vitesse (0-1). Het gebeurde slechts tweemaal dat De Kasteelheren een nóg slechtere serie neerzetten in dit verband.

• Fred Friday is een van de winterse aanwinsten die Sparta Rotterdam voor degradatie moeten behoeden. Opvallend is dat de AZ-huurling alleen nog maar in het AFAS Stadion een rechtstreekse bijdrage aan een doelpunt (zelf scoren of de assist verzorgen) leverde. In zijn elf duels op een ander veld lukte Friday dat niet.

VI's Chris Tempelman over de Rotterdamse derby van zondag.

• Zowel in 2016 als in 2017 won Excelsior geen van de eerste zes Eredivisie-duels in een kalenderjaar. In beide jaren werd in die reeks ook maar drie keer gescoord.

Historie

• Voor de zestiende keer ontvangt Sparta Rotterdam Excelsior in Eredivisie-verband. De thuisploeg hield negen keer de punten op Het Kasteel en zag vier keer de stadgenoot triomferen. Twee derby's kenden geen winnaar.

De laatste jaren is Excelsior een angstgegner van Sparta Rotterdam, en niet alleen door de beruchte play-offwedstrijd in 2010. In officieel verband is Excelsior al elf duels ongeslagen met Sparta, dat op 21 januari 2007 voor het laatst won van de Kralingers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Sparta Rotterdam - Excelsior:

SeizoenUitslag
1985/863-1
1986/872-2
2006/072-1
2007/080-1
2016/172-3

Ajax - Feyenoord

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Björn Kuipers
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:13 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:13 punten

Actueel

• De nieuwe Ajax-coach Erik ten Hag heeft het winnen van de landstitel tot missie gebombardeerd. Daarvoor moeten de Amsterdammers de komende maanden een achterstand van vijf punten goedmaken op PSV. Feyenoord heeft een wonder nodig om de titel te prolongeren. De Rotterdammers hebben elf verliespunten meer dan de koploper uit Eindhoven.

'Komende twee wedstrijden meteen cruciaal voor titelstrijd Ajax'

• In de laatste wedstrijden voor de winterstop stak Steven Berghuis in een blakende vorm. Dit Eredivisie-seizoen had de vleugelflitser al een rechtstreeks aandeel in liefst veertien treffers. Alleen Hirving Lozano én David Neres presteren beter. Het duel tussen Neres en Berghuis is een van de vele interessante aspecten aan de komende Klassieker.

Een razendsnelle voorbeschouwing op Ajax - Feyenoord.

Feyenoord heeft dit seizoen de minste schoten - 156 - te verwerken gekregen, hetgeen iets zegt over de kracht van de defensie van de landskampioen. Met 188 schoten tegen bezet Ajax de tweede plaats in dit klassement.

Ajax - Feyenoord door de jaren heen.

• Voor de laatste keer dat Ajax een nederlaag leed tijdens de eerste speelronde van een nieuw kalenderjaar moeten we alweer terug tot 1999, toen FC Twente met 2-1 te sterk bleek. In 2011 en 2013 wonnen de Amsterdammers van Feyenoord bij de hervatting van de competitie.

'Moeilijk te begrijpen dat Feyenoord Vermeer laat gaan'

Ten Hag wordt de eerste Eredivisie-coach die in de Klassieker zijn debuut viert. De voormalige oefenmeester van FC Utrecht verloor als trainer vier van zijn vijf duels met Feyenoord, waaronder de KNVB-bekerfinale van 2016.

• Van alle Eredivisie-clubs is Feyenoord momenteel het langst zonder nederlaag: twaalf duels. De laatste verliesbeurt van de Rotterdammers werd wel geleden tegen Ajax, in de eerste Klassieker van deze jaargang.

Feyenoord trof dit seizoen al 22 keer doel voor rust, het vaakst van alle Eredivisie-teams. Ajax is juist koploper als het gaat om goals in de tweede helft (37 stuks al).

Historie

Het affiche Ajax - Feyenoord stond in elk Eredivisie-seizoen op de rol. De Amsterdammers hebben een positieve balans met 34 zeges en elf nederlagen (de laatste in 2005/06, zondag precies 4.529 dagen geleden). Zestien ontmoetingen in Amsterdam kenden geen winnaar.

'Ten Hag moet bij Ajax meer kunnen dan alleen training geven'

• Van de laatste 23 Klassiekers in Eredivisie-verband won Feyenoord er slechts één: de wedstrijd in januari 2012 waarin John Guidetti tot grote hoogten steeg.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - Feyenoord:

SeizoenUitslag
2012/133-0
2013/142-1
2014/150-0
2015/162-1
2016/172-1

Willem II - FC Groningen

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Groningen:8 punten

Actueel

• Ondanks de productiviteit van Fran Sol en Bartholomew Ogbeche moet Willem II nog altijd naar onderen kijken; de verschillen zijn sowieso klein in de gevarenzone. FC Groningen heeft vier punten meer en bivakkeert aan de onderkant van de middenmoot.

• In de eerste achttien speelrondes kreeg Willem II veertig treffers om de oren. Dat zijn er precies twee keer zoveel als vorig seizoen in hetzelfde stadium van de competitie.

• FC Groningen raakte dit Eredivisie-seizoen al zestien keer de paal of lat, vaker dan elke andere club in de hoogste afdeling.

Willem II-coach Erwin van de Looi stuit op zijn oude club, waarmee hij in het seizoen 2014/15 beslag legde op de KNVB-beker.
Willem II-coach Erwin van de Looi stuit op zijn oude club, waarmee hij in het seizoen 2014/15 beslag legde op de KNVB-beker.

• In de Eredivisie-duels waarin Willem II dit seizoen het openingsdoelpunt maakte, verspeelde het alsnog negentien punten, meer dan elke andere club.

• Sinds zijn Eredivisie-debuut in het seizoen 2014/15 speelde FC Groningen-keeper Sergio Padt meer duels dan wie ook: 118. De sluitpost aast tegen Willem II op zijn 25ste clean sheet.

Liefst zeventig procent van de goals die FC Groningen tot nu toe produceerde viel in de tweede helft. Voorafgaand aan deze speelronde lag dit percentage alleen bij AZ hoger (74 procent).

Historie

• Van de dertig vorige edities van Willem II - FC Groningen won de thuisploeg er liefst achttien. De noorderlingen veroverden zeven keer de volle buit en reisden ook nog vijf keer met een punt huiswaarts.

• Een van de meest memorabele edities van dit duel vond plaats op 20 augustus 1983. FC Groningen zegevierde toen met 3-4, mede door twee goals van Rob McDonald.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - FC Groningen:

SeizoenUitslag
2010/110-3
2012/131-2
2014/151-4
2015/161-1
2016/172-1

Heracles Almelo - PSV

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:10 punten

Actueel

• Gedurende de eerste seizoenshelft presteerde Heracles Almelo uiterst wisselvallig. De positie in de middenmoot is een vertaling van die reeks. PSV is zoals bekend de koploper, al is de voorsprong op Ajax inmiddels wel tot vijf punten geslonken.

• De ploeg van Phillip Cocu is als winterkampioen de grote favoriet voor de landstitel. Althans, als we uitgaan van het verleden. Liefst zeventien van de afgelopen 24 winterkampioenen zouden zich namelijk kronen tot landskampioen, waaronder Feyenoord vorig seizoen.

'Talenten PSV staan te trappelen om plek Locadia in te nemen'

• Heracles Almelo-revelatie Reuven Niemeijer staat in zijn Eredivisie-loopbaan op tien goals. Met liefst zeven daarvan zorgde hij voor een gelijke stand of een voorsprong.

Heracles Almelo jaagt op een primeur. De formatie uit Overijssel won nog nooit een Eredivisie-duel van een ploeg die aan het begin van die dag de ranglijst aanvoerde.

Een razendsnelle vooruitblik op Heracles Almelo - PSV.

• De equipe van John Stegeman is in elk geval bezig aan een zeer sterke thuisreeks; de laatste vier thuiswedstrijden werden zonder uitzondering gewonnen. Alleen PSV heeft momenteel een langer lopende zegereeks voor eigen publiek (twintig overwinningen).

Het is niet handig om op achterstand te komen tegen PSV. De Eindhovenaren zijn zonder nederlaag in de laatste 65 Eredivisie-duels waarin ze op voorsprong kwamen (zestig overwinningen en vijf remises).

Na de winterstop presteert het PSV van Cocu doorgaans beter dan ervoor. Met de ex-international aan het roer komen de Brabanders voor het winterreces tot gemiddeld 2,1 punten per duel, na de onderbreking ligt dit moyenne op 2,5 punten per wedstrijd.

Historie

• Slechts in één van de vorige zeventien Eredivisie-thuisduels met PSV trok Heracles Almelo aan het langste eind. De Eindhovenaren kraaiden twaalf keer victorie en moesten vier keer met een punt genoegen nemen.

• Heracles Almelo - PSV was in het seizoen 2005/06 de eerste Eredivisie-wedstrijd die op kunstgras werd afgewerkt. Cocu zette de Eindhovenaren die avond op voorsprong, waarna Thijs Sluijter voor de 1-1 eindstand zorgde.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - PSV:

SeizoenUitslag
2012/131-5
2013/141-1
2014/151-2
2015/162-1
2016/171-2
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.