Feyenoord verslaat Barça en Ajax met Oranje-octet en Kalou

Reacties

Met vijf spelers en ook nog eens zes ex-spelers was Feyenoord al hofleverancier van het Nederlands elfal, maar de Rotterdammers hebben nog een andere eervolle vermelding te pakken: de club die het meeste spelers opleidde voor het WK in Brazilië.

Feyenoord verslaat Barça en Ajax met Oranje-octet en Kalou

Het onderzoeksbureau CIES Football Observatory rekende uit dat Feyenoord net als Barcelona en het Deportivo Sapirssa (Costa Rica) negen spelers trainde tussen hun vijftiende en 21ste levensjaar. Feyenoord voert het klassement echter aan, omdat die spelers vóór hun 23ste ook nog liefst 882 wedstrijden speelden voor de Stadionclub.

Het rapport vermeldt niet om welke spelers het gaat, maar een snelle blik op de WK-selecties leidt tot de conclusie dat het negental door Feyenoord opgeleide spelers bestaat uit de Oranje-internationals Jordy Clasie, Leroy Fer, Jonathan de Guzman, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi, Robin van Persie, Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum en Ivoorkust-aanvaller Salomon Kalou.

Mede dankzij de aanwezigheid van Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld in Brazilië gooit Ajax hoge ogen in het 'WK-opleidingsklassement'.
Mede dankzij de aanwezigheid van Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld in Brazilië gooit Ajax hoge ogen in het 'WK-opleidingsklassement'.

Behalve Feyenoord gooit ook Ajax hoge ogen in het klassement. De landskampioen staat vierde, omdat het behalve de aartsrivaal en Barcelona ook Dinamo Zagreb boven zich moet dulden. Ajax leidde zeven spelers op: de Oranje-internationals Daley Blind, Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Joël Veltman en de Belgische verdedigers Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen.

Wat het totaal aantal opgeleide spelers betreft staat Nederland met 34 spelers vijfde, achter Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje. Behalve Feyenoord en Ajax leidden ook AZ (vier), PSV (drie), FC Utrecht en SC Heerenveen (beide twee), AGOVV, NEC, FC Groningen, ADO Den Haag, Excelsior, Quick Boys en JSV Nieuwegein (allen één) een of meerdere WK-gangers op. Bekijk hier het volledige rapport.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.