Feyenoord vergroot toppercomplex AZ dankzij Boëtius en Jørgensen

Reacties

Feyenoord heeft zondagmiddag een duidelijk signaal afgegeven richting de bekerfinale. In De Kuip waren de Rotterdammers met 2-1 te sterk voor AZ. De Alkmaarders blijven hierdoor worstelen met hun toppercomplex.

Feyenoord vergroot toppercomplex AZ dankzij Boëtius en Jørgensen

De Eredivisie-ontmoeting tussen Feyenoord en AZ was natuurlijk een belangrijke graadmeter voor de bekerfinale op 22 april. De Alkmaarders maken dit seizoen een wervelende indruk, maar er werd nog niet gewonnen tegen een ploeg van de traditionele topdrie. Bij de eerste ontmoeting tussen de clubs kwam Feyenoord als winnaar uit de bus (0-4).

Giovanni van Bronckhorst koos voor de clash met AZ voor een elftal zonder Robin van Persie. Voor de wedstrijd legde de trainer uit dat de 34-jarige aanvaller dinsdag een kleine ingreep heeft ondergaan aan zijn ontstoken teen. Van Persie was hierdoor nog niet fit genoeg om te starten.

Feyenoord begon scherp aan het duel en dit leidde tot een grote kans op de openingstreffer voor Nicolai Jørgensen. Na een strakke voorzet van Karim El Ahmadi probeerde de Deense spits achter het standbeen langs te scoren, maar hij miste de bal. Het leek overbodig om het op deze sierlijke wijze te proberen. Oussama Idrissi was namens AZ gevaarlijk, maar Brad Jones trad adequaat op bij de inzet van de ex-Feyenoorder. Even later liet de doelman aan de andere zijde zien waarom hij is opgeroepen voor de voorselectie van bondscoach Ronald Koeman. Marco Bizot verrichtte een geweldige redding op een kopbal van Jørgensen. De goalie tikte de bal vervolgens razendsnel weg om verder gevaar te voorkomen.

Waar de grootste dreiging van Feyenoord kwam in de openingsfase, had AZ recht op een strafschop. Jan-Arie van der Heijden kreeg de bal na een lage voorzet van Guus Til op zijn hand. Scheidsrechter Dennis Higler zag het incident tot groot ongenoegen van de spelers van AZ over het hoofd. Alireza Jahanbakhsh kreeg zelfs een gele prent vanwege zijn commentaar op de leiding.

In een vermakelijk duel greep de thuisploeg na een half uur de leiding. Jean-Paul Boëtius strafte een foute pass van Pantelis Hatzidiakos genadeloos af. De buitenspeler veroverde de bal en schoot hem vervolgens laag onder in de hoek achter doelman Bizot: 1-0. Het was de eerste Eredivisie-treffer van Boëtius sinds 9 september 2017 tegen Heracles Almelo. Feyenoord was voor de rust zelfs dicht bij de tweede treffer van de middag. Steven Berghuis knalde een vrije trap op de paal. Het had ook niet veel gescheeld of AZ had vlak voor de pauze nog de gelijkmaker binnengeschoten, maar Wout Weghorst plaatste de bal net naast het doel van Jones.

AZ-aanvoerder Wout Weghorst baalt van zijn gemiste kans.
AZ-aanvoerder Wout Weghorst baalt van zijn gemiste kans.

AZ-coach John van den Brom was duidelijk ontevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste 45 minuten. Hatzidiakos en Idrissi bleven achter in de kleedkamer, zij werden vervangen door Ron Vlaar en Mats Seuntjens. In het begin van de tweede helft waren de kansen erg schaars. Weghorst kopte na een voorzet van Thomas Ouwejan naast, maar de bezoekers kregen Feyenoord nog niet echt aan het wankelen.

Alle onzekerheid werd een kwartier voor tijd weggenomen door Jørgensen. Na een fraai overstapje van Tonny Vilhena kwam de pass van Berghuis bij de aanvaller terecht. De Deen bleef vervolgens ijskoud en schoof de bal beheerst binnen: 2-0. Het was zijn achtste Eredivisie-treffer van het seizoen en zijn eerste sinds kerstavond.

In de slotfase was er nog een bijzonder moment rond doelman Jones. Kevin Diks speelde de bal terug, waarna de Australische goalie de bal met de hand aanraakte. Higler greep bij dit incident niet in. Weghorst maakte in extremis nog de aansluitingstreffer, maar dit mocht niet baten. Na nederlagen tegen PSV en NAC Breda viel er in competitieverband eindelijk weer wat te juichen voor de Rotterdammers.

Door de overwinning bezet Feyenoord nog altijd de vijfde plaats in de Eredivisie. AZ zag door de nederlaag Ajax dit weekend met drie punten uitlopen. Het verschil tussen de nummer twee en drie bedraagt nu vijf punten. Feyenoord wacht komend weekend een wedstrijd tegen PEC Zwolle, AZ neemt het op tegen FC Groningen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.