Feyenoord schakelt NEC uit op krankzinnige bekeravond

Feyenoord heeft woensdag na een heuse bekerklassieker gewonnen van NEC. De koploper van de Eredivisie poetste voor de tweede keer in vier dagen tijd een 0-2 achterstand weg, waarna er een verlenging met nog eens vier goals volgde. In de penaltyserie trok Feyenoord aan het langste eind.

Feyenoord
Feyenoord
ns
4 - 4
N.E.C.
N.E.C.

Twee weken geleden stonden Feyenoord en NEC ook al tegenover elkaar in Rotterdam en toen had de thuisploeg, mede dankzij een vroege rode kaart voor de Nijmegenaren, een zorgeloze avond. Woensdag hoopte Arne Slot op een herhaling van dat duel, maar dat werd het niet. Een spektakelstuk werd het wél, al zag het er daar in de eerste helft nog helemaal niet naar uit.

Feyenoord had voor rust wel het meeste balbezit, maar deed daar eigenlijk niks mee. NEC hield tegen en loerde op zijn mogelijkheden om er via een tegenaanval uit te komen. Een prachtige pass van Oussama Tannane brak het bekerduel na ruim een halfuur open. De NEC-smaakmaker vond Calvin Verdonk, die Timon Wellenreuther passeerde en zo scoorde tegen zijn oude ploeg: 0-1.

Vlak voor rust werd het nog mooier voor NEC. Deze keer werd een steekpass van Tannane van richting veranderd, waarna de bal met veel geluk bij Elayis Tavsan kwam. Wellenreuther greep vervolgens niet overtuigend in en dat werd afgestraft door Pedro Marques. Even hierna klonk het rustsignaal en wist Slot dat zijn ploeg voor de tweede helft voor een loodzware opdracht stond.

Santiago Giménez (voor Danilo) en Quinten Timber (voor Marcus Pedersen) kwamen na rust in de ploeg bij Feyenoord. Met de twee nieuwkomers werd de druk opgevoerd, maar ook nu resulteerde dat lange tijd niet in noemenswaardige kansen. Pas twintig minuten voor tijd veerden de fans in De Kuip echt op, toen Giménez de bal verkeerd raakte. Vervolgens greep Mattijs Branderhorst, die keepte in plaats van Jasper Cillessen, goed in bij een grote kans voor Lutsharel Geertruida.

NEC leek stand te houden, maar gaf het in de slotfase toch nog weg. Philippe Sandler maakte hands bij een inzet van Ezequiel Bullaude, kreeg een rode kaart wegens het voorkomen van een zeker lijkend doelpunt en veroorzaakte een strafschop. Deze werd binnengeschoten door Orkun Kökçü, waarna Feyenoord er weer helemaal in geloofde. Dat resulteerde, net als afgelopen zondag tegen PSV, in de 2-2 in blessuretijd: deze keer zorgde Igor Paixão met een knappe kopbal voor de gelijkmaker.

Feyenoord kreeg in de extra tijd nog een aantal kansen op de winnende goal, maar Branderhorst liet het niet zover komen. De bekerwedstrijd kreeg daardoor een verlenging en daarin bleef er vuurwerk komen. Jordy Bruijn frommelde het tiental van NEC op een nieuwe voorsprong (2-3), die echter maar een minuut bleef staan. Giménez trok de score terug in evenwicht (3-3).

In de tweede helft van de verlenging bijna hetzelfde verhaal: nu kwam Feyenoord voor de eerste en enige keer in de wedstrijd aan de leiding, via een geweldig schot van Javairô Dilrosun. Die voorsprong duurde welgeteld 96 seconden, Bruijn maakte toen zijn tweede van de avond en NEC-uitblinker Branderhorst, die in totaal 23 reddingen verrichtte (!), zorgde ervoor dat er een strafschoppenreeks kwam.

De penaltyserie werd uiteindelijk gewonnen door Feyenoord. De vierde NEC-strafschop werd gemist door Ilias Bronkhorst, waarna Paixão geen fout maakte. Feyenoord blijft daardoor in de race voor de Nederlandse dubbel.