Feyenoord onderstreept zijn kracht: topscorer Linssen pijnigt Fortuna

Feyenoord heeft het zelfvertrouwen een volgende boost gegeven met een grote overwinning op Fortuna Sittard. Bryan Linssen vertolkte de hoofdrol bij de Rotterdammers, die Ajax nu weer in de nek hijgen in de top van de Eredivisie.

Feyenoord
Feyenoord
5 - 0
Fortuna Sittard

Feyenoord zag de concurrent uit Amsterdam donderdag al met 5-0 winnen van Willem II en kon met een overwinning op het dolende Fortuna de achterstand in de top van de Eredivisie weer terugbrengen tot één punt. Fortuna dacht in de openingsfase wel even aanspraak te maken op een strafschop na een duel tussen Marcus Pedersen en Zian Flemming, die neerging. Scheidsrechter Rob Dieperink wuifde de vraag om een strafschop weg. In De Kuip verdween de hoop van de Limburgers op een stunt daarna als sneeuw voor de zon.

De Rotterdammers namen in de achtste minuut afstand van Fortuna. Til kreeg de bal mee van Bryan Linssen en rondde koeltjes af tegenover doelman Yannick van Osch. Het was voor de aanvallende middenvelder al zijn negende competitiedoelpunt van het seizoen, waarmee hij op de topscorerslijst op gelijke hoogte kwam met Ajax-spits Sébastien Haller. Verrassend genoeg werd Til later in de wedstrijd nog onttroond.

Het was Linssen die Til en Haller voorbijstreefde op de ranking. De kleine aanvaller kopte in de 26ste minuut de 2-0 binnen uit een hoekschop van Orkun Kökçü, die kort daarna niet verder kon. De middenvelder werd vervangen door Alireza Jahanbakhsh. Laatstgenoemde was op de bank begonnen ten faveure van Jens Toornstra. Arne Slot had ervoor gekozen om Cyriel Dessers opnieuw een reserverol te geven en kon geen beroep doen op Justin Bijlow (naweeën van het coronavirus) en Gernot Trauner (bovenbeenblessure).

Slot keek tevreden toe toen Linssen vroeg in de tweede helft Feyenoord al naar veilige haven loodste. De spits scoorde opnieuw met zijn hoofd, dit keer kopte hij raak uit een hoekschop van Fredrik Aursnes. De 3-0 tegen Fortuna was voor Linssen al zijn tiende Eredivisie-goal van het seizoen, waarmee hij nu ook de topscorer is. Bijna maakte Linssen even later met een kopbal ook het vierde doelpunt. De bal kwam via zijn hoofd echter bij Luis Sinisterra, die van dichtbij scoorde en zo voor de 4-0 zorgde.

Spaarstand
Die ruimte voorsprong gaf Slot de gelegenheid om Til en Linssen wat rust te gunnen in het tweede deel van de tweede helft. Reiss Nelson en Dessers kregen speeltijd, net als even later Mark Diemers en Naoufal Bannis. Zij losten Toornstra en Sinisterra af. Feyenoord haalde het einde van de wedstrijd in spaarstand en gaf niets meer weg. Sterker, het liep door een kopbal van Jahanbakhsh uit een corner van Diemers nog uit naar 5-0.

Langzaam maar zeker zal in Rotterdam steeds meer gedacht worden aan 19 december, de dag van De Klassieker. De thuiswedstrijd tegen Ajax krijgt door de huidige stand in de Eredivisie steeds meer lading.