Feyenoord nog niet van Ajax af na knappe wederopstanding

Reacties

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen na een moeizaam begin tot een goed einde gebracht. Ruim twee uur nadat Feyenoord in de eigen Kuip van FC Utrecht had gewonnen (2-0), verkleinden de Amsterdammers het gat met de Rotterdammers weer tot één punt door de Friezen uiteindelijk overtuigend te verslaan: 5-1.

Feyenoord nog niet van Ajax af na knappe wederopstanding

Hoewel Ajax zijn wedstrijden in de Eredivisie de laatste weken makkelijk won, was het toch de vraag hoe de Amsterdammers drie dagen na het uitstekende optreden tegen Schalke 04 (2-0) voor de dag zouden komen. Een maand geleden volgde op het vorige Europa League-duel met FC Kopenhagen (2-0) immers puntenverlies tegen Excelsior (1-1), toen de ploeg van trainer Peter Bosz geen schim was van het elftal dat de Denen in de eigen Arena op overtuigende wijze had verslagen.

Aanvankelijk leek een dergelijk scenario opnieuw op de loer te liggen. Kort nadat Ajax in de achtste minuut zelf voor het eerst dreigend was geworden, liet het zich achterin aftroeven. In de tegenstoot passeerde Sam Larsson enkele verdedigers in de as van het veld en stuurde Reza Ghoochannejhad met een pass op maat richting doelman André Onana. Oog in oog met de Kameroener bleef de Iraanse clubtopscorer ijzig kalm. Hij schoot zijn achttiende competitiegoal tegen de touwen.

Ajax mocht enigszins van geluk spreken dat het daarbij bleef, want de defensie oogde in het eerste kwart van de wedstrijd allerminst solide. Heerenveen kwam er via onder anderen Larsson en Ghoochannejhad regelmatig gevaarlijk uit in de vermakelijke openingsfase, maar een tweede tegengoal bleef uit. Tekenend voor de onrust was een koddig moment waarbij Matthijs de Ligt en Onana tegen elkaar op botsten toen ze de bal allebei wilden wegwerken.

Nick Viergever zette Ajax in de 21ste minuut op gelijke hoogte.
Nick Viergever zette Ajax in de 21ste minuut op gelijke hoogte.

Voorin waren de Ajax-verdedigers juist opvallend slagvaardig. Halverwege de eerste helft leidden Davinson Sánchez en Nick Viergever bij een hoekschop de ommekeer in, toen laatstgenoemde na doorkoppen van de Colombiaan de bal binnentikte. De Ligt had Erwin Mulder even daardoor al voor het eerst écht aan het werk gezet met een knap schot van afstand. Toen de zeventienjarige verdediger nogmaals opstoomde was het na een één-twee met Kasper Dolberg wel raak: 2-1 (foto).

Ajax ging daarna steeds makkelijker voetballen en maakte opnieuw pijnlijk duidelijk dat de defensie de grote achilleshiel is van Heerenveen. De ploeg van Jurgen Streppel incasseerde in de vorige drie uitduels telkens vier doelpunten Stijn Schaars werd in die serie node gemist, maar met de routinier terug in de basis was er geen verbetering zichtbaar. Vlak voor rust maakte Davy Klaassen er al 3-1 van nadat hij de bal na een slim passje op David Neres met wat geluk terugkreeg.

Daarmee was al na één helft duidelijk dat het gat tussen koploper Feyenoord en zijn achtervolger ook na 31 speelronden één punt zou bedragen. Wellicht dat het na rust daarom even duurde voordat er weer iets te beleven viel in De Arena. Hakim Ziyech was dicht bij de 4-1, maar zijn vrije trap belandde in de 62ste minuut op de paal. Een paar minuten later viel de goal alsnog toen de in de basis teruggekeerde Dolberg vanaf elf meter mocht aanleggen, omdat Morten Thorsby hem had neergehaald.

Zeefuik
Nadat de Deense spits de strafschop overtuigend had binnengeschoten, achtte Bosz de tijd rijp voor het debuut van Deyovaisio Zeefuik. Neres maakte er nog 5-1 van en Donny van de Beek had zelfs nog kansen op de 6-1. Ajax kon zo energie sparen richting een cruciale week, waarin Schalke 04 (donderdag) en PSV (zondag) wachten. Heerenveen staat ondanks de vijfde nederlaag in de laatste zes duels nog steeds op de achtste plek, maar ziet de concurrentie om een plek in de play-offs naderen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.