Feyenoord leeft zich uit tegen De Graafschap

Feyenoord kan weer met opgeheven hoofd rondlopen. Want de tot voor kort kwakkelende Rotterdammers pepten hun zelfvertrouwen op met een ondubbelzinnige afstraffing van De Graafschap: 7-2. Toch waren er nog enkele vertrouwde minpuntjes voor coach Ruud Gullit.

Feyenoord leeft zich uit tegen De Graafschap

De Graafschap-voorzitter Sytze Veen kon zich tijdens de rust al moeilijk beheersen. Zijn De Graafschap stond met 3-1 achter tegen Feyenoord en hij was boos vanwege de fouten en het gebrek aan strijd dat zijn ploeg had geëtaleerd. 'Dat zal na rust anders zijn', voorspelde Veen stellig.

Toch werd het er in de tweede helft niet beter op voor De Graafschap. Na anderhalve minuut schoot Danko Lazovic de 4-1 binnen, waarna zich een half uur lang een eentonig schietfestijn ontvouwde met het doel van Jim van Fessem als doelwit.

De Graafschap had dat allemaal aan zichzelf te wijten. Zo kinderlijk eenvoudig als de Doetinchemmers de bal inleverden bij Feyenoord en zo makkelijk als de Rotterdammers telkens weer mochten oprukken door het centrum van De Superboeren, dat had niets te maken met een ploeg die knokt tegen degradatie. Meer met een amateurclub die probeert de profs van dubbele cijfers te weerhouden.

Dirk maakt de 3-1 Feyenoord, dat de competitie begon met een eenvoudige 6-1 zege in De Kuip tegen De Graafschap, combineerde er lustig op los. Het eerste doelpunt was wat dat betreft maatgevend. Romeo Castelen rukte door het centrum op, vond de vrijstaande Lazovic op links, die de bal direct doorstuurde naar de op rechts vrijstaande Dirk Kuijt: 1-0.

Zo volgden er meer aardige combinaties, hetgeen coach Ruud Gullit zeer tevreden zal hebben gestemd. Castelen maakte 2-1 na een combinatie met Hossam Ghaly, Kuijt tekende voor 3-1 op assist van Bart Goor, Lazovic dankte Kuijt voor de 4-1, Lazovic omspeelde Van Fessem (na een fraaie aanvalsopzet) voor de 5-1, Nick Hofs rondde de fraaiste aanval af met een intikker (6-1) en Kuijt kopte simpel een voorzet van Goor achter Van Fessem voor de 7-1. En Feyenoord schiep zich kansen genoeg om nog meer schade aan te richten, maar nam de laatste twintig minuten gas terug.

Toch waren er nog minpunten voor Feyenoord, die allebei werden geïllustreerd met tegentreffers. Het bleken twee bekende kwalen. Zo bleek eens te meer dat de Rotterdamse defensie nog immer de grootste moeite heeft met vrije trappen. Ditmaal stond René Bot vrij om in te koppen (1-1). En vlak voor tijd bleek dat doelman Gábor Babos nog niet te vertrouwen is, want hij flaterde bij een onschuldig afstandsschot van Jhon van Beukering.

Coach Ruud Gullit weigerde veel waarde te hechten aan de defensieve blunders. 'Als je zó goed gevoetbald hebt zoals zij, dan vind ik het muggenziften om over die goals te beginnen. Ik ben tevreden', glimlachte de trainer.

Bekijk hier al onze video's