Feyenoord-huurlingen Vente en Bannis maken eerste treffer in KKD

Feyenoord-huurling Dylan Vente en Naoufal Bannis hebben maandagavond hun eerste treffers in de Keuken Kampioen Divisie gemaakt. Vente scoorde voor Roda JC tegen Excelsior, eerder op de avond was Bannis belangrijk voor FC Dordrecht tegen Jong Ajax.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de 24ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Excelsior
Excelsior
1 - 3
Roda JC Kerkrade

Met Excelsior en Roda stonden in Kralingen twee ploegen in vorm tegenover elkaar. Het waren de Limburgers die een vervolg gaven aan de sterke serie van drie zeges op rij. Erik Falkenburg zorgde voor rust voor de voorsprong uit de rebound na een schot van Patrick Pflücke. In de tweede helft voerde invaller Vente de score verder op door binnen te tikken uit een voorzet van Thijmen Goppel.

Vlak daarna maakte Benjamin Bouchouari er na een dribbel 0-3 van en leek Roda de buit echt binnen te hebben. Excelsior deed in de extra tijd nog wel iets terug. Luigi Bruins miste eerst nog een penalty, maar daarna passeerde Siebe Horemans doelman Jan Hoekstra alsnog met een schot van afstand. Genoeg om de eerste nederlaag sinds 8 januari te voorkomen was het niet.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 2
FC Dordrecht

Ajax speelt donderdag de Europa League-wedstrijd tegen Lille, maar desondanks mochten Brian Brobbey en Lassina Traoré maandagavond toch minuten maken in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Brobbey, die in de zomer vertrekt bij Ajax, had de grootste kans van de eerste helft, maar hij faalde één op één met doelman Liam Bossin.

In tegenstelling tot Brobbey lukte het Traoré na rust wel om te scoren. Bij FC Dordrecht klaagden ze over buitenspel, maar de spits uit Burkina Faso tekende na 54 minuten wel gewoon voor de 1-0. Die stand werd in het laatste kwartier echter nog helemaal omgebogen door de bezoekers uit Dordrecht. Na een handsbal van Kenneth Taylor ging de bal op de stip en het was nota bene Feyenoord-huurling Bannis die de 1-1 verzorgde.

In de laatste tien minuten ging het nog helemaal mis voor Jong Ajax. Na een geblokt schot van Bannis was het Dehninio Muringen die de 1-2 verzorgde en de eerste zege sinds 6 december (0-1 tegen NAC Breda) veiligstelde voor FC Dordrecht. Door een rode kaart van Enric Llansana eindigde Jong Ajax met tien man. Hij haalde de doorgebroken Bannis neer. Door de zege van FC Dordrecht is FC Den Bosch nu de nieuwe hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie.

De Graafschap
1 - 0
MVV Maastricht

De Graafschap ging op 2 januari met 1-0 onderuit bij Almere City FC, waarmee de Achterhoekers zichzelf een slechte dienst bewezen in de strijd om rechtstreekse promotie. Op dat moment had Almere City liefst acht punten meer dan De Superboeren. Sinds die nederlaag draait de ploeg van Mike Snoei echter als een tierelier: achtereenvolgens Telstar, Roda JC Kerkrade, FC Volendam, TOP Oss en FC Den Bosch werden verslagen.

Tegen MVV kreeg Daryl van Mieghem razendsnel een grote kans om zijn ploeg op het spoor van een nieuwe triomf te zetten, maar de aanvaller werd gestuit door doelman Mike Havekotte. Het moment van gevaar luidde geen kansenregen in voor De Graafschap, dat wel de dominante partij was. De treffer van Jordy Tutuarima na 33 minuten deed de verhoudingen dan ook geen geweld aan. De linksback trof doel op aangeven van Danny Verbeek.

Na de onderbreking was Tutuarima opnieuw gevaarlijk, maar deze keer trof de verdediger de paal. Het wat tam spelende MVV stelde hier nauwelijks iets tegenover. Omdat De Graafschap niet echt doordrukte, bleven de bezoekers wel in de race voor een resultaat. Bij de thuisploeg maakte Melvin Platje in de tweede helft zijn rentree op de Nederlandse velden. De aanvaller liet zich direct gelden als aanspeelpunt én bij een mogelijk penaltymoment. Allard Lindhout legde de bal echter niet op de stip nadat Platje in de rug werd gelopen door Manuel Angiulli.

Door de zege komt De Graafschap in punten (53) naast SC Cambuur, dat wel twee wedstrijden minder heeft gespeeld. Almere City staat op vijftig punten, met nog twee duels tegoed ten opzichte van de Achterhoekers. Een plek in de toptwee staat gelijk aan de heilige graal oftewel directe promotie naar de Eredivisie.

Go Ahead Eagles
1 - 0
Telstar
Telstar

De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Telstar werd gespeeld in het Erve Asito Stadion van Heracles Almelo, waar later op zaterdag Heracles - Ajax wordt afgewerkt in de Eredivisie. Vanwege de strenge vorst was het veld in De Adelaarshorst onbespeelbaar.

Go Ahead en Telstar zijn twee clubs die azen op deelname aan de play-offs om promotie. De belangen waren dus groot in het duel dat zaterdag al om 12.00 uur in gang werd gezet. Dankzij good old Jacob Mulenga beleefde de 'thuisploeg' een flitsende start. De vrijdag 37 jaar geworden aanvaller kopte van dichtbij raak. Het was aan de uitblinkende doelman Jasper Schendelaar te danken dat het via Mulenga niet al razendsnel 2-0 werd. Op zijn beurt zorgde Telstar in de eerste helft voor genoeg dreiging, maar reuzekansen bleven uit. Een domper was het uitvallen van clubicoon en steunpilaar Frank Korpershoek.

Na de hervatting waren de gevaarlijke momenten op de vingers van één hand te tellen. Go Ahead hoefde niet meer zo nodig, terwijl Telstar niet echt een vuist kon maken. Zo besliste een goal van de oudste KKD-speler deze confrontatie. Go Ahead heeft nu al zestien keer de nul gehouden.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 1
FC Eindhoven

NAC Breda won vrijdag al het Brabantse onderonsje met FC Eindhoven. Meest spraakmakende moment van de wedstrijd was echter niet een van de drie goals, maar een met geel bestrafte overtreding van Thom Haye.

'Ik hoop dat ik het warm krijg van mijn ploeg', sprak NAC-coach Maurice Steijn vooraf aan het duel met FC Eindhoven voor de camera van ESPN. De eerste minuten waren echter allesbehalve hartverwarmend voor de coach van de Bredanaren. Al binnen drie minuten had Brian De Keersmaecker de bezoekers uit Eindhoven op een 0-1 voorsprong gebracht door de bal in de korte hoek binnen te schieten.

NAC wist die achterstand desondanks nog voor rust weg te poetsen. Na achttien minuten was het Lewis Fiorini die de bal van grote afstand tegen de touwen schoot en Lex Immers maakte er na 33 minuten ook 2-1 van door de bal precies tussen enkele FC Eindhoven-spelers in de korte hoek te schieten.

Die 2-1 was niet alleen de ruststand maar ook de eindstand. Het lukte FC Eindhoven na rust namelijk niet meer, ondanks de nodige druk in de slotfase, om te scoren. Bij NAC kwamen nog twee debutanten binnen de lijnen: de van Feyenoord gehuurde Marouan Azarkan en de van FC Emmen overgekomen Anco Jansen. Dat zij invielen met nog elf NAC'ers op het veld was vooral te danken aan arbiter Ingmar Oostrom. Hij bestrafte captain Haye met een gele kaart nadat hij bewust een trap tegen de benen van zijn tegenstander gaf om de aanval te onderbreken. Hij maakte desondanks de negentig minuten gewoon vol en stapte na het laatste fluitsignaal met een 2-1 zege van het veld af.

Jong AZ
Jong AZ
3 - 2
Jong FC Utrecht

Jong AZ-doelman Hobie Verhulst haalde vrijdagavond opgelucht adem toen zijn ploeg na het laatste fluitsignaal met een 3-2 zege van het veld stapte tegen Jong FC Utrecht. Verhulst leverde na een half uur spelen de bal zomaar in bij Jong FC Utrecht, waarna Kenzo Goudmijn zich genoodzaakt voelde een overtreding binnen het strafschopgebied te maken. Jeredy Hilterman benutte de penalty: 0-1.

Maar zoals gezegd wisten de Alkmaarse beloften zich uiteindelijk toch terug te knokken van die achterstand. Voor rust waren Hakon Evjen en Mohamed Taabouni trefzeker en nadat Hilterman na zijn dertiende ook nog zijn veertiende van het seizoen maakte (2-2) was het Goudmijn die twaalf minuten voor tijd de winnende verzorgde voor Jong AZ: 3-2.