Ferguson krijgt na 40 jaar medaille voor laatste Europese clubprijs in Schotland

Reacties

Celtic en Rangers verdelen al bijna veertig jaar onafgebroken de landstitel in Schotland, maar de laatste Europese prijs van een Schots clubteam werd door The Bhoys noch The Gers gepakt. In 1983 was het Aberdeen, getraind door Sir Alex Ferguson, dat de Europacup voor Bekerwinnaars won.

Ferguson krijgt na 40 jaar medaille voor laatste Europese clubprijs in Schotland
© Pro Shots

In het Zweedse Göteborg was het bovendien ook niet de minste tegenstander die over de knie werd gelegd: The Dons versloegen Real Madrid in de finale na verlenging met 2-1. Een historische vergissing: coach Ferguson kreeg geen medaille. Enkel de zestien spelers in de wedstrijdselectie kregen er eentje, waardoor Ferguson tot nu toe geen tastbare herinnering had aan één van zijn grootste successen.

Op initiatief van Aberdeen wordt dat binnenkort rechtgezet. Over een maand wordt op Pittodrie, het stadion van de club, een bijeenkomst gehouden ter ere van die unieke prestatie, dan precies veertig jaar geleden. Ferguson krijgt die dag een medaille, zoals ook zijn assistent Archie Knox en de destijds geblesseerde middenvelder Dougie Bell er eentje krijgen na interventie van Aberdeen en de UEFA.

Het wordt nog lastig voor Ferguson om een plekje te vinden voor nog meer eremetaal. Nadat hij Aberdeen in 1986 voor Manchester United verruilde, groeide hij uit tot één van de succesvolste trainers ooit met onder meer dertien landstitels en twee Champions League-bekers.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.