Ferencváros straft geklungel bij Go Ahead genadeloos af

Reacties

Het Europese avontuur van Go Ahead Eagles zit erop. Tijdens de return in Boedapest was de tweekamp door defensief geschutter snel beslist in het voordeel van Ferencvarós (4-1).

Ferencváros straft geklungel bij Go Ahead genadeloos af

Natuurlijk hoopten de Deventenaren nog stiekem op de volgende ronde. Door zich vooraf stevig in de underdog-positie te wringen. Tijdens de heenwedstrijd in Emmen (1-1) waren de verschillen op de eerste tien minuten na niet zo groot, dus er lagen heus wel kansen. En de hele club leefde met een goed gevoel toe naar dit duel.

Maar wat deed Go Ahead Eagles zichzelf toch aan in Boedapest? Zoveel onzekerheid achterin, met doelman Erik Cummins in de hoofdrol. Een klein jaar geleden was hij nog de keeper die met een uittrap sensationeel scoorde in de competitiewedstrijd tegen Excelsior. Donderdagavond stond zijn hologram op de doellijn, waar Zoltán Gera na drie minuten al dwars doorheen schoot.

Kinderlijk
Hetzelfde scenario als in de thuiswedstrijd leek zich na die tegengoal te voltrekken, want Go Ahead Eagles rechtte de rug en ook Cummins leek zich met een katachtige redding op een inzet van Roland Varga te herstellen. Maar de daaropvolgende uittrap legde hij kinderlijk in de voeten van Dániel Böde, die wel raad wist met het presentje (2-0).

Go Ahead Eagles zag deze wedstrijd ook als een belangrijke graadmeter in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Deventenaren hopen na een jaar weer terug te keren in de Eredivisie, maar ze ontstijgen met het geklungel in de achterhoede de middenmoot van de Jupiler League niet eens. Voetballen kunnen ze best, bleek wel toen Jeffrey Rijsdijk na een actie van Alex Schalk naast knalde.

Nog voor rust was het duel in de Groupama Arena echter al beslist. Weer leidde een onzekere Cummins de ellende in met miscommunicatie bij een lage voorzet. Roland Lamah pikte de bal op, omspeelde de dromerige Kenny Teijsse en legde de bal panklaar voor Attila Busai.

In de lege Groupama Arena hing een kil sfeertje.
In de lege Groupama Arena hing een kil sfeertje.

Dat het Wonder van Boedapest zich na rust (3-0) niet zou voltrekken, bleek al snel in de tweede helft. Het kille sfeertje in de grote, lege voetbaltempel maakte de aftocht van Go Ahead Eagles alleen maar treuriger. Zachtjes galmden de klanken door het stadion van juichende supporters van Ferencváros, die zich buiten hadden verzameld.

De Hongaren verzuimden Go Ahead op de grootste Europese nederlaag ooit te trakteren van een Nederlandse club: FC Barcelona verpulverde DOS in 1965 met 7-1. Roland Lamah schoot nog een penalty naast na een handsbal van Teijsse, die daarna zelf met een omhaal dicht bij een treffer was.

Die eretreffer werd uiteindelijk gemaakt door Deniz Türüç in de extra tijd. Na een kapbeweging knalde hij fraai raak. Kort daarvoor had Zsolt Haraszti al de vierde Hongaarse treffer gemaakt, waarbij Cummins weer niet vrijuit ging. Het volgende Europese avontuur laat op deze manier weer minimaal vijftig jaar op zich wachten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.