Fenomeen Haaland doet het ook op zijn geboortegrond voor Manchester City

Manchester City heeft woensdagavond drie punten opgehaald bij Leeds United. Erling Haaland vierde de terugkeer in zijn geboortestad met een dubbelslag en staat nu al op twintig doelpunten in dit Premier League-seizoen. Namens Leeds was Pascal Struijk trefzeker.

© Viaplay
Leeds United
1 - 3
Manchester City

Voor het treffen van woensdag waren veel ogen gericht op Haaland, die international van Noorwegen is, maar op 21 juli 2000 werd geboren in Leeds. Daar woonde zijn vader Alf-Inge destijds vanwege zijn dienstverband bij Leeds United. Haaland senior vertrok vervolgens naar Manchester City, waar zijn zoon inmiddels de grote ster is. Ook woensdag liet Haaland zich weer gelden.

De spits had al binnen veertig seconden kunnen scoren, maar hier werd de bal net voor de doellijn weggewerkt. Bij een tweede kans vond Haaland Illan Meslier op zijn pad. De keeper van Leeds moest constant bij de les zijn, want City was in de eerste helft steeds in de aanval. De scherpte ontbrak echter, vooral bij Jack Grealish. Zelfs voor een bijna leeg doel kreeg hij de bal er niet in.

Leeds leek met de brilstand op het bord de rust te gaan halen, maar vlak voor de onderbreking scoorde City (met Nathan Aké in de basis) dan toch nog. Rodri tikte binnen nadat Meslier een schot van Riyad Mahrez niet had weten te klemmen. Kort in de tweede helft viel de 0-2, gemaakt door Haaland. Op aangeven van Grealish kon hij simpelweg niet missen.

Toen Haaland na een volgende combinatie met Grealish ook de 0-3 maakte, leek de wedstrijd gespeeld. Leeds weigerde echter om de handdoek in de ring te gooien en Struijk kopte uit een hoekschop de 1-3 binnen. De thuisploeg ging vervolgens vol goede moed op jacht naar een comeback en kreeg ook kansen, maar gescoord werd er niet meer. Zo beleefde Haaland veel plezier aan zijn terugkeer naar Leeds.

City komt na de elfde overwinning van dit seizoen op 35 punten terecht. Dat zijn er vijf minder dan koploper Arsenal. City komt zaterdag weer in actie: dan komt Everton naar het Etihad Stadium.