Fener ook na knotsgekke derby maar punt boven degradatiezone

De altijd beladen derby tussen Besiktas en Fenerbahçe is maandagavond geëindigd in een knotsgek gelijkspel. Besiktas ging bij rust met 3-0 aan de leiding, maar zag die riante voorsprong in de tweede helft als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Beşiktaş
Beşiktaş
3 - 3
Fenerbahçe
Fenerbahçe

De derby tussen Besiktas en Fenerbahçe beladen noemen is niet bepaald een gedurfde uitspraak. In de laatste zeven onderlinge ontmoetingen werden liefst dertien (!) rode kaarten uitgedeeld. Inderdaad, gemiddeld bijna twee per wedstrijd.

Het cliché dat derby's wedstrijden op zich zijn, ongeacht de stand op ranglijst, ging in de eerste helft niet bepaald op bij Besiktas-Fenerbahçe. Besiktas staat derde in de Turkse competitie en verloor sinds de winterstop nog geen duel. Fenerbahçe draait dit seizoen, ook sinds het vertrek van Phillip Cocu als trainer, nog steeds voor geen meter. Fener stond voor aanvang van de derby vijftiende, één plek boven de degradatiezone.

Dat verschil werd in de eerste helft pijnlijk duidelijk. Al na tien minuten stond Gökhan Gönül op de rand van het vijfmetergebied helemaal vrij om de openingstreffer te noteren. Diezelfde Gönül hielp zijn ploeg acht minuten later ook nog eens aan een strafschop. Hasan Ali Kaldırım schopte vol tegen de voeten van de Besiktas-verdediger en Besiktas mocht zodoende een strafschop nemen. Een buitenkansje dat Burak Yilmaz niet onbenut liet: 2-0.

Jeremain Lens, die bij Besiktas vanaf het begin mocht meedoen, zag de situatie voor zijn ploeg voor de rust nóg rooskleuriger worden. Shinji Kagawa stuurde Yilmaz één op één met Volkan Demirel. Yilmaz bleef zeer koelbloedig en stiftte in de blessuretijd van de eerste helft de 3-0 op het scorebord.

Gigantische comeback
De ogenschijnlijke onoverbrugbare achterstand was voor Fenerbahçe-coach Ersun Yanal aanleiding om in de rust in te grijpen. Mathieu Valbuena en André Ayew kwamen in het veld voor respectievelijk Mauricio Isla en Victor Moses. De supporters van de thuisploeg in het Vodafone Park maakten zich op voor een enorme monsterzege van hun ploeg, maar zij kwamen bedrogen uit.

Of het aan de tactische wissels van Yanal lag of niet: feit was dat Fenerbahçe een comeback op touw zette waar ze in Turkije nog lang over na zullen praten. Tien minuten na rust deelde Miha Zajc het eerste speldenprikje uit met de 1-3, waarna Sadik Ciftpinar een vrije trap van de ingevallen Valbuena binnenknikte.

Bij Besiktas nam de stress verder toe en dat bleek niet onterecht. Waar Kaldirim in de eerste helft vol het been van Gönül raakte, daar raakte hij na 67 minuten vol de bal. Voormalig Liverpool-keeper Loris Karius was volkomen kansloos op de fenomenale uithaal van de linksback van Fenerbahçe.

Met de gelijkmaker rook Fenerbahçe de winst, maar verder dan 3-3 liet Besiktas het niet meer komen. De rode kaarten bleven dit keer op zak in de derby in Istanbul, maar met zes goals bleek het duel toch weer spraakmakend. Ondanks de knappe comeback schiet Fener echter weinig op met het puntje. Die ploeg blijft met de veertiende plek in de gevarenzone staan.